۰۲۱-۷۷۹۸۲۸۰۸
info@jannatefakkeh.com

بوی به بوی آس

بوی به بوی آس

بوی به بوی آس

جزئیات

به مناسبت میلاد حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها

15 بهمن 1399
در احوال خدیجه دختر خویلد آمده است كه وی از خاندان قریش و به قدری با عفت و پاكدامن بود كه در زمان جاهلیت و در دوران تحقیر زنان به او «طاهره» لقب داده بودند. وی قبل از ازدواج با پیامبر با دو نفر ازدواج كرده بود كه هر دو ایشان از دنیا رفتند. او از اموال به ارث مانده از شوهرانش و از آن‌چه خود ذخیره ساخته بود، تجارت می‌كرد به طوری‌كه كاروان‌های تجارتی او در حجاز، شام و یمن همواره در حركت بود و ثروت بسیار از این راه كسب كرده بود.
وقتی به كمك واسطه به خواستگاری پیامبر رفت؛ ۴۰ ساله بود و این در حالی بود كه محمدِامین بیست و پنجمین بهار زندگی‌اش را سپری می‌كرد. هنگامی‌كه خدیجه با پیامبر ازدواج كرد، زنان مكه اعتصاب عمومی كردند و تصمیم گرفتند كه از خدیجه دوری كنند و به او اعتنا نكنند اما وی از شماتت سرزنش كنندگان نهراسید و به حمایت از پیامبر و آئینش برخاست.
بعدها پیامبر در بگومگوی عایشه با ایشان فرمود: «خدیجه روزی مرا تصدیق كرد كه همه مرا تكذیب می‌كردند، آن‌گاه به من ایمان آورد كه همه از من دور می‌شدند، هرگز مرا تنها نگذاشت. خدا او را رحمت كند او بانوی پربركتی بود ...»

چگونگی تكوین نور در وجود حضرت زهرا(س)
در سرزمین بین منی و مكه، جبرئیل بر پیامبر نازل شد و از جانب خداوند چنین گفت: «ای محمد! خداوند بزرگ برتو سلام رساند و فرمود: چهل شبانه‌روز از خدیجه كناره‌گیری كن
پیامبر علاقه بسیار به خدیجه داشت، از این رو اجرای چنین مأموریتی برای آن حضرت بسیار دشوار بود ولی می‌دانست كه فرمان خدا بر هر چیزی مقدم است. پیامبر ۴۰ شبانه‌روز از خدیجه كناره‌گیری كرد و روزها به روزه‌گرفتن و شب‌ها را به عبادت می‌گذراند.
سرانجام این مدت طی شد و جبرئیل نزد رسول خدا(ص) آمد و عرض كرد: «خداوند می‌فرمایند كه برای دریافت هدیه‌ات آماده باش.» پیامبر فرمود: آن هدیه الهی چیست؟ جبرئیل اظهار بی‌اطلاعی كرد. در این هنگام میكائیل غذای مخصوص بخشتی به محضر پیامبر آورد و جبرئیل به او عرض كرد كه خداوند می‌فرمایند: «امشب با این غذای بهشتی افطار كن
پیامبر از آن غذا كه مقداری خرما و انگور نیز در آن بود، میل كرد. سپس پیامبر برای نماز نافله برخاست. جبرئیل گفت: «اكنون نماز بر تو حرام است، برخیز و كنار همسرت خدیجه برو زیرا خداوند عهد كرده كه امشب از صلب تو فرزندی پاك بیافریند.» پیامبر برخاست و به خانه خدیجه رفت ... .
خدیجه می‌گوید: سوگند به خدا، محمد از من دور نشد تا آن‌كه نور فاطمه را در رحم خود یافتم و سنگینی حمل را احساس نمودم.

ولادت ملكوتی حضرت و نخستین سخن او
بیشتر اشاره كردیم كه زنان مكه پس از ازدواج خدیجه با پیامبر از او كناره‌گیری كردند به همین خاطر هنگامی كه ولادت حضرت زهرا(س) نزدیك شد و از زنان قریش و بنی‌هاشم درخواست یاری و كمك كرد، آن‌ها بر اثر كینه و عداوتی كه با اسلام و شخص خدیجه داشتند، پیام دادند كه ما هرگز تو را یاری نخواهیم كرد.
خدیجه غمگین شد و سردرگریبان فرو برد. اما ناگاه در همین لحظات چهاربانوی بلند قامت و گندمگون كه شبیه زنان بنی‌هاشم بودند به محضر خدیجه آمدند. او از دیدن آنان وحشت‌زده شد. یكی از آن‌‌ها گفت: "غمگین مباش و نترس! ما از جانب خداوند به سوی تو آمده‌ایم، ما خواهران تو هستیم، من «ساره» همسر ابراهیم خلیل هستم و این آسیه است، آن دیگری «مریم» است، آن یكی هم «كلثوم» خواهر موسی است. خداوند ما را برای كمك نزد تو فرستاده است."
یكی از آن‌ها در جانب راست خدیجه نشست و دیگری در جانب چپ او و سومی در پیش روی او و چهارمی پشت سر او نشستند. در این هنگام در روز جمعه بیستم جمادی‌الاخر سال پنجم بعثت فاطمه زهرا(س) در مكه دیده به جهان گشود، در حالی‌كه به طور كامل پاك و منزه بود ... .
نخستین سخنی كه حضرت زهرا(س) در همان روز ولادت به زبان آورد این بود: «گواهی می‌دهم كه معبودی جز خداوند یكتا و بی‌همتا نیست و پدرم رسول خدا است و شوهرم سرور اوصیاء است و فرزندانم سرور نوه‌های پیامبرند.»
بدین ترتیب، عزیزترین بانوی دو عالم پا به عرصه وجود گذاشت؛ بانویی كه طبق احادیث و روایات وارده علت اصلی پیدایش عالم و حتی شخص پیامبر است و به راستی حضرت محمد(ص) خود در تكریم و بزرگداشت شخصیت ایشان بهترین الگو و را هنما برای پیروانشان هستند.
در بحارالانوار، جلد ۶۶، صفحه ۱۷۷ آمده است كه حضرت رسول در بیان دلیل بوئیدن وجود مبارك حضرت زهرا(س) در دیداهایشان می‌فرمایند: بوی پیامبران بوی «به» است؛ بوی بانوان بهشتی، بوی «درخت مورد» (درختی شبیه درخت انار كه برگ و گل خشبو دارد)؛ بوی فرشتگان بوی «گل سرخ» است و بوی دخترم زهرا(س) بوی به و بوی آس و بوی گل سرخ است.
به راستی كه در وجود این بانوی ممتاز، خوی و سرشت پیامبران، بانوی بهشت و فرشتگان یكجا جمع است. امید است كه خداوند توفیق درك مقامات روحانی و حالات عرفانی آن حضرت را، هرچند به اندازه یك جرعه نصیبمان كند.

نویسنده: فاطمه دوست‌كامی

بحارالانوار: ج ۱۶، ص۷ و ج ۴۳، ص ۱۹ و همچنین اسدالغابه، ج ۵، ص ۴۳۸
بیت‌الاحزان، محدث ثمی(۳)، ص ۱۵ ـ بحار ج ۴۳، ص ۴
بحارالانوار ـ ج ۴۳، ص ۳
آس؛ نام درخت مورد است.
 

مقاله ها مرتبط