۰۲۱-۷۷۹۸۲۸۰۸
info@jannatefakkeh.com

سال‌ها می‌گذرند، حادثه‌ها می‌آیند*

سال‌ها می‌گذرند، حادثه‌ها می‌آیند*

سال‌ها می‌گذرند، حادثه‌ها می‌آیند*

جزئیات

به مناسبت ۱۴ خرداد، سالروز ارتحال حضرت امام خمینی رحمة‌الله‌علیه در سال ۱۳۶۸

14 خرداد 1402
اشاره: «سال‌شمار» یا «تایم لاین» همیشه یکی از بهترین روش‌های انتقال مفاهیم ابعاد شخصیتی یک فرد مشهور و تأثیرگذار و نیز ریشه‌های شکل‌گیری یک اتفاق بزرگ است. در کنار هم قرارگرفتن خلاصة حادثه‌ها در خطی ممتد، این امکان را به مخاطب می‌دهد که در فضایی مملو از رخداد و عکس و بریده جراید، کلیتی ذهنی و بصری درباره یک جریان، شخص یا رویداد بزرگ برای خود شکل دهد. هرچه دامنه انتقال یک مفهوم بیشتر باشد و هرچه ابعاد شخصیتی یک فرد گسترده‌تر و نیز هرچه دلایل و اتفاق‌های منجر به آن رخداد بزرگ پیچیده‌تر باشند، «سال شمار» نیز به تبع آن باید پرداده‌تر و از لحاظ بصری غنی‌تر باشد.
آن‌چه پیش رو است سال‌شمار زندگی مردی است که ۸۷ سال زندگی کرد، اما به اندازة یک تاریخ در خود حادثه داشت. حوادثی تلخ و شیرین که هرکدام به خودی خود قابلیت این را داشت که نقطه عطفی در تاریخ ایران و اسلام باشد. در این صفحه‌ها، فراز و نشیب زندگی «سید روح‌الله» به شما پیشکش شده که در دومین دهه زندگی خود به واسطه مساعی و پشتکارش در حوزه‌های علمیه، «حاج ‌آقا خمینی» می‌شود، در دهه سوم آن با مفتخرشدن به درجه اجتهاد، «آیت الله خمینی» خوانده‌ْمی‌شود و به دلیل پیشرو بودن در مبارزه‌ای جانفرسا علیه طاغوت زمانه، در سن ۶۱ سالگی «امام خمینی» لقب می‌گیرد.


امام خمینیاول مهر ۱۲۸۱
مطابق با ۲۰ جمادی الثانی ۱۳۲۰ و ۲۴ سپتامبر ۱۹۰۲ سالروز تولد حضرت زهرا(س). تولد در خمین. از سیدمصطفی موسوی شاگرد آیت‌الله شیرازی و مجتهد زمانه خود و نیز بانو هاجر از نوادگان آیت‌الله خوانساری، سید روح‌الله متولد شد که سومین پسر و ششمین فرزند خانواده بود.
۲۱ بهمن ۱۲۸۱
مطابق با ۱۲ ذیقعده ۱۳۲۰ سید مصطفی موسوی پدر سید روح‌الله در مسیر خمین به اراک توسط خوانین منطقه به ضرب گلوله‌هایی که به کتف و کمرش اصابت کرد به شهادت رسید.
۱۲۸۱
انتقال پیکر سیدمصطفی پدر سید روح‌الله به نجف برای تدفین.
۱۲۸۲
سفر هاجرخاتون مادر سید روح‌الله به تهران و تقاضای قصاص قاتلان همسر.
۱۲۸۸
سید روح‌الله به مکتب خانه خمین رفت و نزد آخوند ملا ابوالقاسم، میرزا محمود (افتخار العلما)، آقا شیخ‌جعفر و آقاحمزه محلاتی دروس ابتدایی را خواند. در خلال آن حاج‌میرزا مهدی (دایی سید روح‌الله) مقدمات، آقانجفی خمینی منطق، سید مرتضی (پسندیده) سیوطی و شرح باب حادی عشر را به او آموختند.
۱۲۹۳
جنگ جهانی اول. حمله نیروهای روس به خمین و جنگیدن سید روح‌الله به وسیله تفنگ بِرنو.
۱۲۹۴
پایان دوره تحصیلات مقدماتی سید روح‌الله.
۱۲۹۵
شروع یادگیری صرف و نحو و منطق (تا سال ۱۲۹۸) نزد برادر بزرگـش سیدمرتضی.
۱۲۹۶
درگذشت بانوهاجر؛ مادر مکرمه روح‌الله خمینی و درگذشت صاحبه‌خانم؛ عمه مکرمه ایشان.
۱۲۹۶
به خاک سپرده شدن مادر و عمه سیدروح‌الله در خاک‌فرج در جوار امامزاده احمد از نوادگان امام سجاد(ع).
۱۲۹۷
دفاع روح‌الله خمینی از خمین همراه با دیگر مردم، در برابر هجوم بیگانگان و اشراری چون زلقی‌ها و رجبعلی‌ها.
۱۲۹۸
امام خمینیعزیمت به حوزه علمیه اراک و شاگردی نزد آیت‌الله حاج‌شیخ عبدالکریم حائری. سید روح‌الله موسوی در این دوران نزد شیخ محمدعلى بروجردى، حاج‌شیخ محمد گلپایگانى و شیخ‌عباس اراكى (شرح لمعه)، آقامیرزا مهدى داعى و میرزا رضا نجفى خمینى شاگردی کرد.
اول فروردین ۱۳۰۰
عزیمت به حوزه علمیه قم پس از درگذشت آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری و هم‌زمان با هجرت آیت‌الله حائرى یزدى به قم در رجب سال ۱۳۴۰ق.
۱۳۰۰
سکونت در مدرسه دارالشفا.
۱۳۰۰
سید روح‌الله موسوی تتمه مطول را پیش ادیب تهرانی (آقامیرزا علی)، سطوح (سیدمحمدتقی خوانساری)، مقداری (آقامیرزا سیدعلی یثربی‌کاشانی)، فلسفه (سید ابوالحسن قزوینی) و هیات و حساب (میرزا علی‌اکبر یزدی) فراگرفت.
۱۳۰۴
اجباری شدن داشتن سجل و نام خانوادگی. سید روح‌الله، با توجه به نام پدر (مصطفی)، شهرت مصطفوی را برگزید.
۱۳۰۵
سیدروح‌الله مصطفوی خمینی دروس سطح را تمام کرد و پس از شرکت در درس خارج فقه آیت‌الله حائری یزدی، سطوح عالی علمی و مبانی فقهی و اصولی خود را تکمیل کرد و به درجه اجتهاد رسید.
۱۳۰۷
سید روح‌الله خمینی علاوه بر دروس رایج حوزه، آموختن فلسفه داروین و نقد آن را نزد آیت‌الله محمدرضا نجفی اصفهانی یاد گرفت. هم‌چنین ایشان مدتی را به آموختن زبان انگلیسی اختصاص داد.
۱۳۰۷
آیت‌الله شاه آبادی وارد قم شدند و سید روح‌الله خمینی برای آموختن عرفان، شاگردی ایشان را کرد.
۱۳۰۷
امام خمینینگارش کتاب «شرح دعای سحر» به زبان عربی که شامل نکات عرفانی و فلسفی و کلامی بود. نگارش این کتاب تأثیر کلاس درس آیت‌الله شاه آبادی بود.
۱۳۰۷
تدریس کتب فلسفی. سید روح‌الله خمینی –که حالا دیگر به عنوان حاج‌آقا خمینی شناخته می‌شد- در انتخاب شاگردان دقت و احتیاط کامل را لحاظ می‌کرد و بسیار مقید بود که در مجلس درس، افراد لایق و معتقد شرکت کنند.
۱۳۰۸
نگارش کتاب «حاشیة بر شرح التعلیقه علی فوائد الرضوی» به زبان عربی که کتابی عرفانی بود.
۱۳۰۸
ازدواج با خدیجه ثقفی دختر آیت‌الله میرزا محمد ثقفی تهرانی که ۱۱ سال با آیت‌الله خمینی تفاوت سنی داشتند.
آيت‌الله كاشاني كه در مراسم حضور داشتند به آقاي ثقفي پدر همسر سيدروح‌الله گفتند: «‌آقاي ثقفي! اين اعجوبه را از كجا پيدا كرده‌اي؟»
۱۳۰۸
نگارش کتاب «شرح حدیث جنود عقل و جهل» که حاوی آرای کلامی، اخلاقی و عرفانی بود.
آذر ماه ۱۳۰۹
تولد سیدمصطفی خمینی، نخستین فرزند در قم در ۱۲ رجب ۱۳۴۹ هجری قمری.
۱۳۰۹
نگارش کتاب «مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة» که اثری فلسفی- عرفانی بود و از جمله آثار درخشان عرفان اسلامی در دوره متاخر محسوب می شود.
۱۳۱۵
نگارش کتاب حاشیه بر شرح فصوص الحکم شیخ اکبر محی الدین عربی از عرفای نامدار جهان اسلام. کتاب به زبان عربی نوشته شده است.
۱۳۱۵
نگارش کتاب «حاشیه بر مصباح الانس محمد بن حمزه بن محمد فناوی». کتاب به زبان عربی و حاوی نکاتی در عرفان نظری است.
۱۳۱۸
نگارش کتاب «چهل حدیث» به زبان فارسی که شامل چهل حدیث از اهل بیت(ع) است از کتاب اصول کافی مرحوم کلینی. محتوای این کتاب ابتدا توسط حاج‌آقا خمینی در مدرسه فیضیه و ملاصادق تدریس می‌شده و بعد خودشان همه آن‌ها را به صورت کتاب چهل حدیث درآورد.
۱۳۱۸
نگارش کتاب «سرالصلاة» (صلاة العارفین و معراج السالکین) در بیان اسرار معنوی و عرفانی نماز. سرالصلاة اثری است به زبان خاص اهل عرفان.
۳۰ فروردین ۱۳۲۱
نگارش کتاب «آداب نماز» که شرحی است مبسوط بر آداب قلبی و اسرار معنوی نماز. این کتاب نسخه مردمی سرالصلاه بود که در سال ۱۳۶۱ هجری قمری تألیف شد. این کتاب در خود تفاسیر سوره‌های حمد و توحید و قدر را دارد.
امام خمینی۱۳۲۱
نگارش رساله «لقاءالله» به زبان فارسی که به عنوان ضمیمه در انتهای «رساله لقاءالله» میرزا جواد آقای ملکی تبریزی قرار گرفت و از آثار عرفانی حاج‌آقا خمینی محسوب می‌شود.
۱۳۲۲
نگارش کتاب «حاشیه بر اسفار» در قم که حاشیه‌هایی است بر «اسفار اربعه» ملاصدرا.
۱۳۲۲
حاج‌آقا خمینی درس اخلاق خود را برای پاسخ دادن به كتاب «اسرار هزار ساله» كه برای ترویج وهابیت و در رد تشیع نوشته شده بود، تعطیل کرد و نگارش کتاب «کشف‌الاسرار» را آغاز کرد.
فروردین ۱۳۲۳
پایان نگارش کتاب «کشف‌الاسراري که اثری سیاسی و عقیدتی و اجتماعی بود و دو سال پس از عزل رضاشاه از سلطنت نوشته شد. این اثر علاوه بر مطالب ضداستعماری پاسخ به شبهات و تبلیغات ضددینی و ضدروحانیت را نیز در خود داشت. حاج‌آقا خمینی در این اثر برای نخستین بار مسئله ولایت‌فقیه یا حکومت اسلامی را مطرح ساختند.
۱۵ اردیبهشت ۱۳۲۳
نخستین بیانیه سیاسی حاج‌آقا خمینی با عنوان بیانیه «قیام لله» که با آیه «قل انما اعظکم بواحدة ان تقوموا لله مثنی و فرادی» آغاز شد و در آن از همه علما و روحانیون و دینداران دعوت شده است براى نجات دین از دست یک مشت شهوت‌ران قیام كنند.
۱۳۲۴
حاج‌آقا خمینی تدریس درس خارج فقه و اصول را هم‌زمان با ورود آیت‌الله بروجردی به قم آغاز کردند.
۲۴ اسفند ۱۳۲۴
تولد سیداحمد خمینی.
۱۳۲۵
به وجود آمدن خلأ در مرجعیت به دنبال ارتحال آیت‌الله‌العظمی میرزا سیدابوالحسن اصفهانی و تلاش حاج‌آقا خمینی برای مرجعیت آیت‌الله بروجردی.
۱۳۲۶
حاج‌آقا خمینی به عنوان نماینده تام‌الاختیار آیت‌الله بروجردی در بسیاری از امور انتخاب شدند.
۱۳۰۸
آیت‌الله خمینی مفتخر به درجه اجتهاد شدند.
۱۳۲۸
نگارش کتاب «انوار الهدایه فی التعلیقه علی الکفایه» به زبان عربی در مباحث عقلی علم اصول فقه. در آن مقطع آیت‌الله خمینی آن را در قالب حاشیه‌ای بر مباحث یاد شده از کتاب «کفایه الاصول» آیت‌الله آخوند خراسانی نوشتند.
اسفند ۱۳۲۸
نگارش رساله «بدایع الدرر فی قاعده نفی الضرر» به زبان عربی که رساله‌ای است تحقیقی و اجتهادی در بحث قاعده لاضرر از قواعد مهم فقهی.
۱۳۳۰
نگارش رساله‌ «الاستصحاب» به زبان عربی که رساله‌ای است مبسوط و اجتهادی در مبحث استصحاب از مباحث مهم علم اصول.
۱۳۳۰
نگارش رساله «فی التعادل و التراجیح» در بحث تعادل و تراجیح از مباحث تکمیلی علم اصول فقه و درباره معیارهای انتخاب دلیل در مقام تعارض ادله بحث می‌کند.
۱۳۳۰
نگارش رساله «الاجتهاد و التقلید» که از مباحث تکمیلی علم اصول فقه است.
۱۳۳۰
نگارش کتاب «مناهج الوصول الی علم الاصول» به زبان عربی که کتابی است تحقیقی و اجتهادی و در مباحث الفاظ علم اصول فقه است.
۱۳۳۱
نگارش رساله «فی الطلب والارادة» به زبان عربی که رساله‌ای است اصولی و فلسفی و عرفانی.
۱۳۳۲
نگارش رساله «التقیة» به زبان عربی که رساله‌ای )استفقهی( و اجتهادی در مبحث تقیه.
۱۳۳۳
نگارش رساله «فی قاعدة من ملک» که رساله‌ای است اجتهادی در قاعده فقهی موسوم به «قاعدة من ملک».
۱۳۳۳
نگارش رساله «فی تعیین الفجر فی اللیالی المقمره» به زبان عربی که رساله‌ای است در بیان چگونگی تعیین طلوع فجر در لیالی مقمره.
۱۳۳۴
نگارش رساله «فروع علم اجمالی» که به بحث درباره شکیات نماز می‌پردازد.
۱۳۳۴
نگارش رساله کوتاه «موضوع علم اصول» که به بحث درباره اندیشه اختصاصی خود ایشان درباره موضوع علم و موضوع علم اصول می‌پردازد.
۱۳۳۴
نگارش رساله کوتاه «تنزیل العلل التشریعیة علی التکوینیة» که به بحث و نقد پیرامون نظریه آیت‌الله حاج‌شیخ عبدالکریم حائری‌یزدی می‌پردازد.
۱۳۳۴
نگارش کتاب ۴ جلدی «الطهارت» به زبان عربی که بحث‌های مربوط به طهارت از ابواب فقه که به شیوه فقه استدلالی و اجتهادی نوشته شده است. نگارش این کتاب ۴ سال طول کشید.
۱۳۳۵
نگارش کتاب «تعلیقه علی العروة الوثقی» که حاشیه آیت‌الله خمینی است بر تمام مسائل کتاب عروة الوثقی آیت‌الله سیدمحمد کاظم طباطبایی یزدی.
۱۳۳۷
نگارش کتاب «مکاسب محرمه» به زبان عربی که کتابی است اجتهادی در فقه استدلالی در موضع انواع کسب‌های حرام و مسائل پیرامون آن.
۱۳۳۷
نگارش کتاب «تعلیقة علی وسیله النجاة» که حاشیه‌ای است بر کتاب وسیله النجات آیت‌الله میرزا سیدابوالحسن اصفهانی.
۱۳۳۸
نگارش رساله «نجاة العباد» به زبان فارسی که حاوی فتواهای آیت‌الله خمینی در احکام فقهی است.
۱۳۳۸
نگارش کتاب «حاشیه بر رساله ارث» که حاشیه ای است بر رساله ارث حاج ملاهاشم خراسانی صاحب کتاب منتخب التواریخ.
۱۳۳۸
نگارش «تقریرات درس اصول آیت‌الله بروجردی» به زبان عربی.
۹ فروردین ۱۳۴۰
با ارتحال آیت‌الله العظمی بروجردی بسیاری از علما، آیت‌الله خمینی را به عنوان مرجع معرفی کردند و مرجعیت ایشان فراگیر شد.
فروردین ۱۳۴۰
محمدرضا پهلوی با ارسال تلگرافی به آیت‌الله حکیم در نجف سعی کرد کانون توجه را به سمت خارج از کشور بکشاند و مرجعیت آیت‌الله خمینی کم‌رنگ شود.
۱۳۴۰
نگارش «توضیح المسائل» (رساله عملیه) به زبان فارسی که حاوی فتواهای آیت‌الله خمینی در ابواب مختلف فقه بود و به عنوان رساله عملیه مورد استفاده و مراجعه مقلدین ایشان قرار گرفت و در میلیون‌ها نسخه منتشر شد.
۱۳۴۰
نگارش کتاب «مناسک حج» در زمینه اعمال و مناسک حج.
۱۳۴۰
آغاز نگارش کتاب ۵ جلدی «البیع» که ۱۵ سال طول کشید. این کتاب در فقه استدلالی است، در ابواب مختلف مربوط به بیع و تجارت که بیشتر در نجف اشرف نوشته شد.
۹ فروردین ۱۳۴۰
با ارتحال آیت‌الله‌العظمی بروجردی بسیاری از علما، آیت‌الله خمینی را به عنوان مرجع، اعلام و معرفی کردند و مرجعیت ایشان فراگیر شد.
فروردین ۱۳۴۰
محمدرضا پهلوی با ارسال تلگرافی به آیت‌الله حکیم در نجف، سعی کرد کانون توجه را به سمت خارج از کشور معطوف کند تا مرجعیت آیت‌الله خمینی کم‌رنگ شود.
۱۳۴۰
نگارش توضیح المسائل (رساله عملیه) به زبان فارسی که حاوی فتواهای آیت‌الله خمینی در ابواب مختلف فقه بود که مورد استفاده و مراجعه مقلدین ایشان قرار گرفت و در میلیون‌ها نسخه منتشر شد.
۱۳۴۰
نگارش کتاب مناسک حج در زمینه اعمال و مناسک حج.
۱۳۴۰
آغاز نگارش کتاب ۵ جلدی البیع که نوشتن آن ۱۵ سال طول کشید. این کتاب فقه استدلالی است در ابواب مختلف مربوط به بیع و تجارت که بیشتر در نجف اشرف نوشته شده است.
اول دی ۱۳۴۰
بی‌اعتنایی آیت‌الله خمینی به نخست‌وزیر علی امینی که برای دیدار با علما و مراجع به قم آمده بود. ایشان اجازه استفاده سیاسی از این ملاقات‌ها را ندادند.
۱۶ مهر ۱۳۴۱
مخالفت آیت‌الله خمینی با تصویب «لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی»، که در آن قید اسلام از شرایط انتخاب شوندگان حذف شده بود و نیز سوگند به کتاب آسمانی جایگزین سوگند به قرآن می‌شد.
۱۷ مهر ۱۳۴۱
ارسال تلگرام به محمدرضا پهلوی: این لایحه موجب نگرانی علما و سایر طبقات مسلمین است. صلاح مملکت در حفظ احکام دین مبین اسلام است. مستدعی است امر فرمایید مطالب خلاف مذهب رسمی کشور از برنامه‌های دولت حذف شود.
۱۵ آبان ۱۳۴۱
ارسال تلگرام دوم به محمدرضا پهلوی: انتظار ملت مسلمان این است که با امر اکید، آقای علم را ملزم کنید از قانون اسلام تبعیت کنند و از جسارتی که به قرآن کریم نموده استغفار نماید والا ناگزیرم در نامه سرگشاده به اعلی‌حضرت مطالب دیگری را تذکر دهم.
۱۶ آبان ۱۳۴۱
پاسخ تلگراف آیت‌الله خمینی از سوی محمدرضا پهلوی: جناب حجت‌الاسلام آقای خمینی، پاره‌ای از قوانین که از طرف دولت صادر می‌شود چیز تازه‌ای نیست. ما بیش از هرکس در حفظ شعائر دین کوشا هستیم. ضمناً توجه جنابعالی را به وضعیت زمانه و تاریخ و هم‌چنین به وضع سایر ممالک اسلامی دنیا جلب می‌نمایم.
۲۰ آبان ۱۳۴۱
اعتراض آیت‌الله خمینی به سکوت دولت و عدم توجه حکومت به مخالفت مراجع و مردم با لایحه انجمن‌های ایالاتی و ولایتی: بیش از این با احساسات مردم بازی نکنند، علمای اسلام دست بردار نیستند. با امروز و فردا کردن نمی‌توانند موضوع را مسکوت بگذارند، صحبت خطر برای اسلام است.
۱۰ آذر ۱۳۴۱
لغو تصویب لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی توسط دولت، به دنبال پافشاری آیت‌الله خمینی و سایر علما.
۱۱ آذر ۱۳۴۱
آیت‌الله خمینی در جواب به لغو تصویب لایحه: تمام این‌ها خیمه‌شب‌بازی است، دروغ است. این‌ها برنامه اساسی‌تری برای این مملکت دارند.
۱۹ دی ۱۳۴۱
مخالفت آیت‌الله خمینی با برنامه استعماری انقلاب سفید محمدرضا پهلوی و گفت‌وگو با علما برای واکنش نشان‌دادن به طرح پیشنهادی کاخ سفید به شاه: ملت اسلام در خطر فنا و نیستی قرار خواهد گرفت.
دی ۱۳۴۱
تحریم رفراندوم انقلاب سفید شاه و ملت توسط آیت‌الله خمینی و سایر علما.
۲ بهمن ۱۳۴۱
اعلامیه آیت‌الله خمینی در پی دستگیرى گسترده روحانیون و مردم و محاصره منزل آیات عظام بهبهانى و خـوانسارى:...اسلام در خطر كفر است، با ما معامله بردگان قرون وسطى را مى‌كنند... .
۳ بهمن ۱۳۴۱
شرط و شروط‌های سخت آیت‌الله خمینی برای ملاقات با شاه، یک روز پیش از سفر شاه به قم.
۴ بهمن ۱۳۴۱
ورود محمدرضاشاه به قم برای دیدار با علما. عدم استقبال آیت‌الله خمینی و سایر علما از وی و بالاخره سخنان شدیداللحن شاه علیه روحانیت در حرم حضرت معصومه(س): ما اجازه نمی‌دهیم ارتجاع سرخ و سیاه از پیشرفت این مملکت جلوگیری کنند.
۷ اسفند ۱۳۴۱
مخالفت آیت‌الله خمینی با رفراندوم غیرقانونی و انقلاب سفید فرمایشی، پس از اعلام پیروزی رفراندوم با رای ۹۹ درصدی.
۲۷ اسفند ۱۳۴۱
آیت‌الله خمینی پیشنهاد کردند به دلیل سیاست‌های ضداسلامی رژیم پهلوی، عیدنوروز سال ۱۳۴۲، از سوى روحانیت و حوزه هاى علمیه، عزای عمومی اعلام شود.
۲۹ اسفند ۱۳۴۱
به دنبال تهدیدات رژیم پهلوی و تصمیم به یورش به حوزه علمیه قم، آیت‌الله خمینی فرمودند: من امروز ۶۳ سال‌ام تمام است، مثل پیغمبر، مثل علی بن ابیطالب، برای چه باید از این ها بترسیم، برای چه باید اندوهگین باشیم. ترس برای چه؟ خود را آماده کنید برای کشته شدن... .
۲ فروردین ۱۳۴۲
ایجاد بی‌نظمی عناصر ساواک به وسیله صلوات فرستادن در مراسم سخنرانی آیت‌الله خمینی به مناسبت شهادت امام صادق(ع) در منزل ایشان. یکی از حضار به خواست آیت‌الله، مأمور شد با صدای بلند، آن‌ها را به افشاگری در حرم حضرت معصومه(س) تهدید کند. اخلالگران ساکت شدند.
۲ فروردین ۱۳۴۲
فاجعه مدرسه فیضیه قم. حمله مأموران به مراسم سخنرانی آیت‌الله گلپایگانی به مناسبت شهادت امام صادق(ع) و شهادت ده‌ها نفر. امام خواستند منزل را ترک کنند و به مدرسه فیضیه بروند که به اصرار حضار منصرف شدند.
۲ فروردین ۱۳۴۲
پیام آیت‌الله خمینی در اعتراض به فاجعه مدرسه فیضیه: مضطرب نگردید، شما پیرو پیشوایانی هستید که در برابر مصایب و فجایع استقامت کردند. دستگاه حاکمه با ارتکاب این جنایت، خود را رسوا کرد و شکست و نابودی خود را حتمی ساخت. ما پیروز شدیم.
۹ فروردین ۱۳۴۲
آیت‌الله خمینی در پاسخ به تلگرام علمای تهران در محکومیت حمله به فیضیه، حمله كماندوها و مأمـوران دولت به مركز روحانیت را مشابه حمله مغول دانستند.
۹ فروردین ۱۳۴۲
آیت‌الله خمینی در پیامی تقیه را حرام اعلام کردند: اصول اسلام در معرض خطر است. قرآن و مذهب در مخاطره است. تقیه حرام است و اظهار حقایق واجب ولو بَلَغ ما بَلَغ.
فروردین ۱۳۴۲
آیت‌الله خمینی در پیامی اعتراضی فرمودند: دخترهاى ۱۸ ساله را می‌خواهد به نظام اجبارى ببرد و به سربازخانه‌ها بكشد. یعنـى با زور و سرنیزه دخترهاى جوان عفیف مسلمان را به مراكز فحشا ببرد. مـن این عید را عزا اعلام مى‌كنم و اگر زنده ماندم، تكلیف بعدى را به خواست خدا ادا خواهم كرد.
۱۲ فروردین ۱۳۴۲
وحشت محمدرضا پهلوی از پیام آیت‌الله خمینی و تکذیب به سربازی بردن دختران در اقدامی انفعالی در سخنرانی مشهد.
۲۳ فروردین ۱۳۴۲
مخالفت آیت‌الله خمینی با پیشنهاد مهاجرت دسته جمعی علما به نجف: مهاجرت از ایران جز خالی‌کردن میدان برای رژیم و سرگردان ساختن مردم چیزی در بر نخواهد داشت. منطق الهی قرآن در مصاف با دشمن، احدی الحسنیین است، یا شهادت یا پیروزی.
اردیبهشت ۱۳۴۲
نامه آیت‌الله خمینی به علما درباره خطر نفوذ اسرائیل: بسیاری از پست‌های حساس به دست عمال اسرائیل است. خطر اسرائیل برای اسلام و ایران بسیار نزدیک است. لازم است علمای اعلام و خطبای محترم، سایر طبقات را آگاه فرمایند که در موقع‌اش بتوانیم جلوگیری کنیم.
۱۱ اردیبهشت ۱۳۴۲
همزمان با چهلمین روز فاجعه فیضیه، علمای نجف، سفارت ایران را محاصره کرده و پشتیبانی کامل خود را از علمای قم خاصه آیت‌الله‌ خمینی اعلام کردند. با این مخالفت، آخرین امید رژیم پهلوی برای ایجاد اختلاف بین علما نیز به یاس تبدیل شد.
۲۸ اردیبهشت ۱۳۴۲
سخنرانی تهدید آمیز شاه: اگر متأسفانه لازم باشد... انقلاب بزرگ(انقلاب سفید) با خون یک عده بی‌گناه یعنی مأموران دولت و یک عده بدبخت گمراه... آغشته [می]شود. این کاری است که چاره‌ای نیست و خواهد شد.
۲ خرداد ۱۳۴۲
ساواک، به نام شهربانی یک روز پیش از آغاز محرم سال ۱۳۸۳ قمری خط‌مشی هیئت‌های عزاداری را اعلام کرد: وعاظ نگویند اسلام در خطر است و اسرائیل دشمن مسلمین است. شاه هم با یزید مقایسه نشود.
۳ خرداد ۱۳۴۲
محمدرضا پهلوی در گفت‌وگو با روزنامه اطلاعات، ادعای رؤیت امام زمان را کرد: در امامزاده قاسم در یک کوچه تند شیبدار در سرازیری با للـه خودم حرکت می‌کردم. یک مرتبه دیدم شخصی از سمت مقابل من عبور می‌کرد دور سرش یک هاله نورانی بود. من آن شخص را شناختم. کی بود؟ حضرت امام زمان. و این است که همیشه این حس در من بوده که تحت توجه ائمه اطهار، من نسبت به این مملکت وظایفی دارم.
۴ خرداد ۱۳۴۲
آیت‌الله‌خمینی که از آن مقطع به دلیل پیشرو بودن در مبارزه علیه نظام کفر، به عنوان «امام خمینی» شناخته شدند در یک سخنرانی فرمودند: می‌گویند از مظالم دم نزنید و دستگاه جبار را به خودسری واگذارید. تذکر می‌دهم این التزامات، ارزش قانونی نداشته و التزام گیرندگان مجرم هستند.
۱۳ خرداد ۱۳۴۲
امام در نطق تاریخی عصر عاشورا در مدرسه فیضیه، شاه و اسرائیل را اساس گرفتاری‌های مردم ایران اعلام و حکومت پهلوی را با دودمان بنی‌امیه و یزید مقایسه کردند:... آقا! من به شما نصیحت مى‌كنم. اى آقاى شاه! اى جناب شاه! مـن به تو نصیحت مى‌كنم! دست بـردار از این كارها! آقا! اغفال دارند مى‌كنند تو را. من میل ندارم كه یك روز اگر بخواهند تو بروى، همه شكر بكند. والله اسرائیل به درد تو نمی‌خورد. قرآن به درد تو می‌خورد.
۱۴ خرداد ۱۳۴۲
جلسه طولانی محمدرضا پهلوی، اسدالله علم و سران رژیم پهلوی برای دستگیری و محاکمه امام خمینی. با اصرار زیاد علم، با دستگیری امام موافقت شد.
۱۵ خرداد ۱۳۴۲
ساعت ۴ صبح، امام خمینی توسط مأموران ساواک در منزل‌شان دستگیر و به تهران برده شدند.
۱۵ خرداد ۱۳۴۲
قیام تاریخی مردم ایران در اعتراض به دستگیری امام خمینی. صدها نفر از مردم قم، ورامین، تهران، مشهد، تبریز، شیراز و شهرهای دیگر به شهادت رسیدند.
۱۷ خرداد ۱۳۴۲
حضور شاه در تلویزیون و گفتن سخنانی درباره حوادث ۱۵ خرداد: کسانی که بساط ۱۵ خرداد را به راه انداختند می‌گفتند ما چه کار کنیم، به ما ۲۵ ریال پول دادند و گفتند در کوچه‌ها بدوید و بگویید زنده باد فلانی. کسانی که باعث ریخته‌شدن خون‌ها شده‌اند به زودی به سزای اعمال خودشان خواهند رسید.
۱۷ خرداد ۱۳۴۲
اسدالله علم در گفت‌و‌گو با روزنامه نیویورک هرالد تریبون امکان مجازات اعدام برای ۱۵ نفر از رهبران مذهبی را مطرح کرد.
۱۹ خرداد ۱۳۴۲
اعلامیه نهضت آزادی به هواداری از امام خمینی: بخوانید و به دیگری بدهید. دیکتاتور خون می‌ریزد. مردم مسلمان ایران! در طول تاریخ ایران نخستین‌بار است که به مقام نیابت عظمای امام(ع) جسارت می‌شود و حضرت آیت‌الله خمینی دزدیده و زندانی می‌شود. مردم با غیرت تصمیم گرفته‌اند به خاطر رضای خداوند و تحصیل حق و آزادی به مقاومت ادامه دهند.
۲۵ خرداد ۱۳۴۲
امام خمینی(ره) در هنگام بازجویی‌ در پادگان بی‌سیم به بازجویان فرمود: چون استقلال قضایی در ایران نیست و قضات محترم در تحت فشار هستند نمی‌توانم به بازپرسی جواب دهم.
۳۰ خرداد ۱۳۴۲
مهاجرت ۴۵ نفر از علما به تهران و تلاش برای آزادی امام خمینی. مذاکره آیت‌الله‌ کمالوند با شاه. ملاقات آیت‌الله‌‌خوانساری با امام خمینی در زندان.
۴ تیر ۱۳۴۲
انتقال امام از زندان قصر به پادگان عشرت‌آباد.
۲ مرداد ۱۳۴۲
اعلامیه مشترک علمای مهاجر با ۳۶ امضا برای تأیید مرجعیت امام خمینی. طبق قانون اساسی مراجع تقلید از مصونیت قضایی برخوردار بودند.
۱۱ مرداد ۱۳۴۲
انتقال امام خمینی از پادگان عشرت‌آباد به خانه‌ای متعلق به ساواک در داودیه تهران.
۱۲ مرداد ۱۳۴۲
حرکت مردم تهران و شهرستان‌ها به سمت داودیه برای ملاقات با امام. نیروهای انتظامی و مأموران ساواک یارای مقابله با سیل مردم و خبرنگاران داخلی و خارجی را ندارند.
۱۳ مرداد ۱۳۴۲
روزنامه‌های عصر، خبر آزادی امام را این طور منعکس کردند: طبق اطلاع رسمی که از سازمان اطلاعات و امنیت کشور واصل گردیده است، چون بین مقامات انتظامی و حضرات آقایان خمینی، قمی و محلاتی تفاهمی حاصل شد که در امور سیاسی مداخله نخواهند کرد، علی‌هذا آقای خمینی به منزل خصوصی منتقل شدند.
۱۶ فروردین ۱۳۴۳
پیام حسنعلی منصور نخست وزیر جدید خطاب به علما: مقام روحانیت برای ما با ارزش است، اینجانب مأموریت دارم مراحم و عطوفت خاص شاهنشاه را به مقامات روحانی ابلاغ نمایم.
۱۸ فروردین ۱۳۴۳
خروج امام خمینی از حصر خانگی و بازگشت به قم در ساعت ۱۰ شب.
۱۸ فروردین ۱۳۴۳
سرمقاله روزنامه اطلاعات با عنوان: «انقلاب سفید شاه و مردم» که در آن نوشته شده بود: و چقدر جای خوشبختی است که جامعه روحانیت نیز اکنون با همه مردم، همگام در اجرای برنامه‌های انقلاب شاه و مردم شده است.
۱۹ فروردین ۱۳۴۳
جشن مردم و علما در مدرسه فیضیه و سایر مراکز علمی داخل و خارج کشور به مناسبت آزادی امام خمینی.
۲۰ فروردین ۱۳۴۳
چاپ مطلبی در روزنامه اطلاعات با عنوان «اتحاد مقدس» که به تفاهم روحانیت و دولت اشاره شده بود.
۲۰ فروردین ۱۳۴۳
اعتراض امام خمینی به عباس مسعودی؛ صاحب امتیاز روزنامه اطلاعات: این تفاهم چیست و کجاست؟ بگو این تفاهم را کی تفاهم کرده؟ من تفاهم کرده‌ام یا آقایان دیگر تفاهم کرده‌اند؟ این تفاهم بایستی روشن بشود.
۲۱ فروردین ۱۳۴۳
اولین نطق امام خمینی پس از آزادی: امروز جشن معنا ندارد. تا ملت عمر دارد غمگین در مصیبت ۱۵ خرداد است. در روزنامه نوشته بودند با روحانیت تفاهم شده و روحانیت با انقلاب سفید موافقند. کدام انقلاب؟ کدام ملت؟ خمینی را اگر دار بزنند تفاهم نخواهد کرد. من پاپ نیستم که فقط روزهای یکشنبه مراسمی انجام دهم و بقیه را سلطان باشم و به امور کاری نداشته باشم. پایگاه استقلال اسلامی این‌جا است.
۲۲ فروردین ۱۳۴۳
پیگری امام درباره چاپ تکذیبیه در روزنامه اطلاعات مبنی بر عدم تفاهم روحانیت و دولت: بایستی این را خودت توی روزنامه بنویسی و تکذیب کنی. اگر نکنی من تو را تکذیب می کنم.
۲۲ فروردین ۱۳۴۳
ملاقات سرهنگ مولوی؛ رئیس سازمان امنیت تهران با امام خمینی در قم: آقا، من فکر می‌کنم صلاح بر این باشد که شما دست از این اعتراض و تکذیب‌کردن روزنامه اطلاعات بردارید و اگر بر ندارید در هر حال ما سربازیم.... امام ناگهان وسط حرفش پرید: مرتیکه تو کجایت سرباز است؟ اگر سرباز بودید که چادر زنانه سرتان نمی‌کردید فرار کنید (اشاره به فرار سربازان از سربازخانه‌ها در شهریور ۱۳۲۰). سرباز ما هستیم که در هر حال از این مملکت دفاع می‌کنیم.
۲۶ فروردین ۱۳۴۳
امام خمینی توطئه رژیم پهلوی برای ایجاد اختلاف بین علما را خنثی کرد: مـن دست تمام مراجع را مى‌بوسم. تمام مراجع این‌جا، نجف، سایر بلاد، مشهد، تهران. دست همه علماى اسلام را مى‌بوسم. مقصد، بزرگ‌تر از این‌ها است. من دست برادرى دراز مى‌كنم به تمام ملت‌هاى اسلام در شرق و غرب عالم.
اردیبهشت ۱۳۴۳
تلاش شاه برای تأسیس بنیاد «دانشگاه اسلامی» برای منزوی کردن حوزه‌های علمیه.
۲۵ اردیبهشت ۱۳۴۳
اعلامیه امام خمینی علیه تأسیس این بنیاد: این دانشگاه اسلامى، قضیة قرآنى است كه در مقابل امیرالمؤمنین سرنیزه كردند. مگر مى‌شود با دانشگاه اسلامى، اسلام را شكست داد؟ مگر ما مى‌گذاریم شما دانشگاه اسلامى درست كنید؟ ما آن كسى را كه در این دانشگاه وارد شـود تفسیق مى‌كنیم و میان ملت از بین خواهد رفت.
۱۵ خرداد ۱۳۴۳
سخنرانی امام در سالگرد قیام خونین ۱۵ خرداد: در این مملکت تمام فرق ضاله آشکارا تبلیغ ضداسلامی می‌کنند، برخوردار از پشتیبانی دولت هستند، نشر اکاذیب ضددینی آزاد است. فقط مسلمان‌ها و مبلغین مذهبی و علمای اسلام آزاد نیستند. ما نمی‌دانیم این‌ها چه وابستگی به اسرائیل دارند. آیا برای مملکت کهنسالی مثل ایران ننگ نیست که دولت اسرائیل بگوید ما حمایت از ایران می‌کنیم.
۲۱ مهر ۱۳۴۳
تصویب لایحه کاپیتولاسیون در مجلس شورای ملی برای مصونیت مستشاران و دیگر شاغلین امریکایی در ایران.
۴ آبان ۱۳۴۳
اعتراض امام خمینی به مصوبه مجلس: قلب من در فشار است... ما را فروختند. استقلال ما را فروختند. قانونى در مجلس بردند که تمام مستشاران نظامى آمریكا با خانواده‌های‌شان، از هر جنایتى كه در ایران بكنند، مصونند. اگر یك آشپز آمریكایى، شاه ایران را زیر بگیرد، کسی حق تعرض ندارد. باید برود آمریكا آن‌جا ارباب‌ها تكلیف را معین كنند. آقایان! من اعلام خطر می‌کنم. ای ارتش ایران، ای سیاسیون، ای بازرگانان، ای مراجع اسلام! من اعلام خطر می‌کنم. ای نجف، ای قم، ای تهران! من اعلام خطر می‌کنم. رفت اسلام....
۱۲ آبان ۱۳۴۳
حسنعلی منصور با اصرار فراوان به شاه، پیشنهاد تبعید امام به ترکیه را داد.
۱۳ آبان ۱۳۴۳
امام خمینی نیمه شب توسط تیمسار مولوی بازداشت شد و مستقیم به فرودگاه مهرآباد برده شده و با یک هواپیمای نظامی به ترکیه تبعید شد.
۱۳ آبان ۱۳۴۳
روزنامه‌های عصر، خبر تبعید امام خمینی را منشتر کردند: چون رویه آقای خمینی و تحریکات مشارالیه علیه منافع ملت و امنیت و استقلال و تمامیت ارضی کشور تشخیص داده شد، لذا از ایران تبعید گردید. سازمان اطلاعات و امنیت کشور.
۱۳ دی ۱۳۴۳
دستگیری سیدمصطفی خمینی و تبعید ایشان به ترکیه.
۱۳۴۳
نگارش کتاب تحریر الوسیله به زبان عربی که حاوی فتواهای امام خمینی است در دوران تبعید در ترکیه. ایشان در این کتاب تلاش ارزنده‌ای برای خنثی‌سازی شعار تفکیک دین از سیاست کردند و اسلام را از رکود و مسائل فردی خارج ساختند.
۱۳ مهر ۱۳۴۴
تبعید امام خمینی به عراق.
۲۳ مهر ۱۳۴۴
ورود امام خمینی به نجف.
۲۳ آبان ۱۳۴۴
آغاز تدریس امام خمینی در حوزه علمیه نجف. امام درس خود را با سخنرانی درباره وظایف سران کشورهای اسلامی و مسئولیت علما در مبارزه با استعمار و صهیونیسم آغاز کردند.
۲۶ فروردین ۱۳۴۶
امام درباره شرح مفاسد و عملکرد شاه و دولت هویدا فرمود: جناب آقای هویدا، لازم است نصایحی به شما بکنم، چه مختار در پذیرش آن باشید یا نه. در این مدت که بر خلاف قانون اساسی از وطن دور هستم، مراقب مصیبت‌هایی که به ملت مظلوم بی‌پناه ایران وارد می‌شود بوده‌ام. می‌دانید که اگر ملت سرنوشت خود را در دست بگیرد وضع شماها این نحو نیست و باید تا آخر بروید و اگر ده روز آزادی به گویندگان و نویسندگان بدهید، جرایم شما برملا خواهد شد... از قهر خدا بترسید. از قهر ملت بهراسید.
۱۷ خرداد ۱۳۴۶
فتوای امام خمینی درباره حرام بودن رابطه تجاری و سیاسی با اسرائیل و کمک به آن، به دنبال حمله همه جانبه ارتش اسرائیل به کشورهای مسلمان.
۱۷ خرداد ۱۳۴۶
رادیو عراق برنامه‌های عادی خود را قطع کرد و متن اعلامیه امام خمینی را به زبان فارسی و عربی پخش کرد.
۲۲ آبان ۱۳۴۶
حمله مأموران ساواک به منزل امام در قم و غارت کردن کتاب‌ها و اسناد. حمله به کتابخانه نوبنیاد امام در قم و غارت هزاران جلد از کتاب‌های آن.
۲۳ آبان ۱۳۴۶
تهدید و ارعاب مسئولان پرداخت شهریه امام خمینی به طلاب. دستگیری گسترده یاران امام در قم و شهرهای مختلف.
۳۰ مرداد ۱۳۴۸
اعتراض امام خمینی به اقدام شاه در تقبل هزینه آتش‌سوزی و تعمیر مسجد الاقصی برای کاهش خشم مسلمانان و کمک به اسرائیل: مسلمانان مسجدالاقصـى را نباید تجدید بنا كننـد تا جنایت صهیونیسم همواره در برابر چشمان مسلمانان مجسم باشد و مایه حركت براى آزادى فلسطین گردد.
اول بهمن ۱۳۴۸
آغاز درس ولایت فقیه در حوزه علمیه نجف و مباحث لزوم حکومت اسلامی. امام بعدها این درس‌ها را در قالب کتاب حکومت اسلامی (ولایت فقیه) به نگارش درآوردند.
۸ بهمن ۱۳۴۸
مخالفت برخی طلاب و علمای حوزه علمیه نجف در استمرار درس حکومت اسلامی و ولایت فقیه.
۹ بهمن ۱۳۴۸
پاسخ امام خمینی به مخالفت‌ها: خدا مى‌داند كه این صحبت‌ها از مسئله واجب‌تر است. این صحبت‌ها شما را زنده مى‌كند. ایـن وضع نكبت‌بـار شما را تغییر مى‌دهد.
اول تیر ۱۳۵۰
اعلامیه اعتراضی امام خمینی به برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی: جشن را بـراى امیرالمؤمنین باید گرفت كه براى یك خلخالى كه از پاى یك نفر معاهد در می‌آید، آرزوى مرگ مى‌كند. گرسنگـى مسلمان‌ها را رفع كنید. جشن نگیرید. روى مرده‌ها جشن نگیرید.
۲۱ اسفند ۱۳۵۳
امام در پیامی، شرکت همه ملت ایران در حزب رستاخیز را تحریم کردند: نظر به مخالفت این حزب با اسلام و مصالح ملت مسلمان ایران، شرکت در آن بر عموم ملت حرام و کمک به ظلم و استیصال مسلمین است و مخالفت با آن از روشن‌ترین موارد نهی از منکر است.
۱۸ خرداد ۱۳۵۴
امام خمینی(ره) درباره فاجعه ۱۷ خرداد ۵۴ مدرسه فیضیه و شهادت ۴۵ نفر، پیام تسلیت ارسال و اقدام رژیم را محکوم کردند.
۲۰ تیر ۱۳۵۴
در اول رجب ۱۳۹۵ هجری قمری، امام در پیامی درباره سرکوب مردم فرمودند: «به دنبال شکست مفتضحانه شاه در حزب، ملت بزرگ مسلمان ایران با گماشته شدن یکی از مرتجع‌ترین افراد و سایه‌افکندن وحشتناک‌ترین استبداد وحشیانه بر سرتاسر کشور، از تمام شئون آزادی محروم است. به خداوند متعال از شر عناصر خبیث پناه می‌برم و قطع ایادی اجانب را مسئلت می‌نمایم».
۱۳۵۵
نگارش کتاب الخلل فی الصلاه به زبان عربی که کتابی است حاوی آرای اجتهادی و استدلالی امام خمینی در مبحث مربوط به احکام فقهی نماز.
اول آبان ۱۳۵۶
شهادت حاج‌آقا مصطفی خمینی توسط مأموران ساواک.
۲ آبان ۱۳۵۶
امام پس از تشییع فرزندشان، به منزل رفتند و خطاب به همسرشان فرمودند: امانتى خداوند به ما داده بود و اینك از ما گرفت. من صبر مى‌كنم. شما هم صبر كنید و صبرتان هم براى خدا باشد.
۱۷ دی ۱۳۵۶
چاپ مقاله توهین‌آمیز «ارتجاع سرخ و سیاه در ایران» در روزنامه حکومتی اطلاعات خطاب به امام خمینی.
۱۹ دی ۱۳۵۶
آغاز دوباره خروش مردمی ایران پس از ۱۴ سال، در محکومیت اقدام رژیم. ده‌ها تن از مردم قم در این قیام به شهادت رسیدند.
۲۰ دی ۱۳۵۶
پیام امام خمینی به همه طبقات مردم به مناسب کشتار ۱۹ دی قم و دعوت به وحدت کلمه برای ادامه مبارزه تا نابودی رژیم پهلوی.
۲ بهمن ۱۳۵۶
پیام معروف امام، مشهور به «نوید پیروزی» به مناسبت قیام مردم ایران علیه رژیم پهلوی: سلام به روحانیت شیعه که با هم‌پیوستگی زایدالوصف در مقابل سرنیزه عمال بی‌حیثیت اجانب ایستاده‌اند. سلام بر ملت بزرگ هوشمند ایران که با همه اختناق و فشار از اسلام عدل‌پرور دفاع نمودند. باید این رژیم فاسد ارباب و نوکری بداند که وقت گذشته و این تبلیغات تارعنکبوتی نمی‌تواند ملت را اغفال کند. خدای تعالی پشتیبان ملت است.
۱۰ خرداد ۱۳۵۷
آخرین سخنرانی امام خمینی در نجف: قیام بر ضد شاه و آمریکا تکلیف شرعی است. این چه آزادی است که اعطا فرموده‌اند؟ مگر آزادی اعطا شدنی است؟ خود این کلمه جرم است. خدا آزادی داده به مردم. اعطا کردیم چه غلطی است؟ به تو چه که اعطا بکنی!
۱۸ شهریور ۱۳۵۷
پیام امام به مناسبت کشتار ۱۷ شهریور: بار دیگر شاه ثابت کرد که پایگاهی در میان ملت ندارد. اعلان حکومت نظامی جرم است و دستور دهندة آن مجرم. چهره ایران امروز گلگون است، ای کاش خمینی در میان شما بود و در کنار شما در جبهه دفاع برای خدای تعالی کشته می‌شد. ملت ایران! مطمئن باشید که دیر یا زود پیروزی از آن شما است. إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفاً».
۲۲ شهریور ۱۳۵۷
در جلسه مجلس شورای ملی مطرح شد: جبهه‌گیری مقابل روحانیت بزرگترین خیانت به نظام بود.
۸ مهر ۱۳۵۷
سخنگوی وزارت اطلاعات و جهانگردی خبر محدودیت آمد و رفت آیت‌الله‌ خمینی را در اقامتگاه‌شان در نجف تکذیب کرد.
۹ مهر ۱۳۵۷
ملاقات وزیران امور خارجه ایران و عراق.
۱۰ مهر ۱۳۵۷
سفارت عراق خبر بازداشت آیت‌الله خمینی را تکذیب کرد: تنها اقدام دولت عراق این بود که ایشان را در خانه‌ای که در آن به سر می‌بردند زیر نظر قرار داد تا محل سکونتش کانونی برای فعالیت‌های ضد ایرانی نشود.
۱۲ مهر ۱۳۵۷
محاصره خانه امام خمینی در نجف و دستور اخراج ایشان از خاک عراق. حرکت امام خمینی از نجف به سمت کویت. دولت کویت به بهانه نداشتن گذرنامه، اجازه ورود امام خمینی را از پست مرزی عبدلی در منطقه سسوان نداد. اقامت امام در هتل «شط الذهبی» در مرز عراق و کویت. اعلام آمادگی دولت سوریه برای پذیرفتن امام.
۱۳ مهر ۱۳۵۷
بازگشت امام از مرز عراق و کویت به بصره و سپس حرکت به سمت فرودگاه بغداد برای رفتن به پاریس. «پاریس» به این دلیل انتخاب شد که روزی دو پرواز بین تهران و پاریس برقرار بود و ایرانیان مشکلی برای سفر به پاریس نداشتند.
۱۳ مهر ۱۳۵۷
آخرین اعلامیه امام خمینی در عراق: اکنون که به ناچار باید جوار مولا امیرالمؤمنین(ع) را ترک نمایم، به سوی فرانسه پرواز می‌کنم. پیش من مکان معین مطرح نیست. عمل به تکلیف الهی و مصالح عالیه اسلام و مسلمین مطرح است.
۱۳ مهر ۱۳۵۷
دولت ایران اعلام کرد که با ورود امام خمینی به ایران مشکلی ندارد.
۱۴ مهر ۱۳۵۷
امام خمینی ساعت ۸ و ۱۴ دقیقه شب به وقت فرانسه وارد فرودگاه شارل دوگل پاریس شده و در دهکده نوفل لوشاتو مستقر شدند.
۱۵ مهر ۱۳۵۷
نامه تشکرآمیز علما و روحانیون به والری ژیسگاردستن رئیس جمهور فرانسه.
۱۷ مهر ۱۳۵۷
ممانعت دولت فرانسه از فعالیت‌های سیاسی امام خمینی.
۲۲ مهر ۱۳۵۷
امام خمینی در ابتدای شروع فعالیت‌های سیاسی‌شان درباره حکومت اسلامی فرمودند: حکومت اسلامی با پیشرفت و ترقیات جهان امروز مغایرت ندارد و آیین مقدس اسلام نجات‌دهنده بشریت است و جز ترقی و تعالی انسان را نشان نمی‌دهد. این حکومت هیچ بازگشتی به عقب نیست بلکه اصول مترقی آن با پیشرفت‌های سریع تطابق کامل دارد.
۲۳ مهر ۱۳۵۷
امام خمینی مدت اقامت خود در پاریس را تمدید کردند و امروز نماز خود را به صورت کامل به جا آوردند.
۲۶ مهر ۱۳۵۷
دانشجویان ایرانی شهرهای سیسیل ایتالیا و سیاتل آمریکا از شهرداران خواستند نام یکی از میادین شهر را «خمینی» بگذارند.
۲۸ مهر ۱۳۵۷
ورود مهندس بازرگان به پاریس برای ملاقات با امام خمینی
۲۹ مهر ۱۳۵۷
آسوشیتدپرس خبر از احتمال سفر امام خمینی به کشمیر هند مانند اجداد خود را داد.
۲۹ مهر ۱۳۵۷
اردشیر زاهدی سفیر ایران در آمریکا برای مذاکره با امام خمینی به پاریس رفت. ولی امام به هیچ‌وجه حاضر به ملاقات با وی نشدند.
۲ آبان ۱۳۵۷
کریم سنجابی رهبر جبهه ملی: «رفتن به پاریس و مذاکره با امام خمینی مهم‌ترین کاری است که در شرایط فعلی باید صورت گیرد».
۳ آبان ۱۳۵۷
امام خمینی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه هرگونه سازش با رژیم پهلوی را رد کردند: «آشتی و مصالحه نمی‌تواند ایران را از بن‌بست خارج کند».
۶ آبان ۱۳۵۷
سفر کریم سنجابی رهبر جبهه ملی، حاج محمود مانیان و حاج حسین مهدیان از بزرگان بازار به پاریس برای ملاقات با امام خمینی.
۷ آبان ۱۳۵۷
اعلامیه ۶ ماده‌ای امام خمینی برای مشخص کردن وظایف گروه‌های مختلف مردم و اتمام حجت برای ادامه مبارزه: «من حتی یک قدم هم عقب نمی‌روم».
۸ آبان ۱۳۵۷
کریم سنجابی پس از ملاقات با امام خمینی: «ما با آیت‌الله مخالفتی نداریم ولی حکومت اسلامی را از راه انتخابات آزاد می‌خواهیم».
۱۴ آبان ۱۳۵۷
امام خمینی(ره) در پیامی به آیت‌الله بهشتی ضرورت تسریع در معرفی اعضای پیشنهادی شورای انقلاب را با هماهنگی آیت‌الله مطهری خواستار شدند.
۱۴ آبان ۱۳۵۷
پیام امام به مناسبت جنایت ۱۳ آبان ۵۷ رژیم در کشتار دانش‌آموزان و دانشجویان: من نمی‌دانم از کدام مصیبت‌های ملت و از کدام جنایت‌های شاه بنویسم. قلم من عاجز است. بر صاحب‌منصبان و سران ارتش است که با افراد خود به ملت بپیوندند که اطاعت از شاه، اطاعت از طاغوت است. عزیزان من صبور باشید که پیروزی نهایی نزدیک است و خدا با صابران است.
۳۰ آبان ۱۳۵۷
پیام تسلیت امام خمینی به مناسبت حمله مأموران رژیم شاه به حرم امام رضا و به شهادت رساندن مردم. امام پنجم آذر را عزای عمومی اعلام کردند.
آذر ۱۳۵۷
پیام امام خمینی برای برشمردن ویژگی‌های اعضای شورای انقلاب اسلامی: نداشتن افکار انحرافی، لیاقت اداره یک وزارتخانه، خوشنام بودن، معروف به سرمایه‌داری نباشد.
۱۵ دی ۱۳۵۷
پیام امام خمینی در مورد شکستن اعتصاب مطبوعات: «از متصدیان مطبوعات محترم که زیربار سانسور دیکتاتوری نرفتند تشکر می‌کنم و اکنون که دولت غیرقانونی جدید مدعی برداشت سانسور است آقایان از اعتصاب بیرون آیند تا تکلیف معلوم شود».
۱۸ دی ۱۳۵۷
امام خمینی شوروی را از دخالت در امور ایران برحذر داشتند: «مداخله شوروی منجر به جنگ جهانی سوم می‌شود».
۲۲ دی ۱۳۵۷
تشکیل شورای انقلاب به دستور امام خمینی
۲۲ دی ۱۳۵۷
پیام امام به ارتش: «ارتش محترم نباید از خواست چند نفر برای کودتا تبعیت کند. حساب چند نفر از ارتش شریف ایران جدا است».
۲۶ دی ۱۳۵۷
فرار شاه از ایران. امام خمینی: «الله اکبر. عزیمت شاه نخستین مرحله پیروزی ما به سوی پایان دیکتاتوری ۵۰ ساله است و پیروزی نهایی فقط هنگامی به دست می‌آید که رژیم خاندان و از آن مهم‌تر سلطه خارجی‌ها بر ایران پایان یابد».
۲۸ دی ۱۳۵۷
آغاز درج پاورقی «انقلاب ایران و مبانی رهبری امام خمینی» نوشته سایروس برام نویسنده ایرلندی در روزنامه اطلاعات.
۲۹ دی ۱۳۵۷
امام خمینی درخواست کارتر رئیس جمهور آمریکا را برای ملاقات رد کردند.
اول بهمن ۱۳۵۷
به دنبال تهدید طرفداران شاه، گارد محافظان امام در نوفل لوشاتو دو برابر شدند.
۸ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی ملاقات با بختیار را مشروط به استعفای وی از ریاست دولت کردند.
۱۱ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی پیش از ترک خاک فرانسه از مهمان‌نوازی مردم و دولت فرانسه به خصوص اهالی دهکده نوفل لوشاتو قدردانی کردند.
۱۲ بهمن ۱۳۵۷
بازگشت به ایران پس از ۱۴ سال تبعید. امام خمینی مستقیماً از فرودگاه مهرآباد راهی بهشت زهرا شدند تا در کنار شهیدان انقلاب اولین سخنرانی را انجام دهند.
۱۲ بهمن ۱۳۵۷
سخنرانی تاریخی امام خمینی در بهشت زهرای تهران: «خود اون آدم، دولت اون آدم، مجلس اون آدم همه غیرقانونی است و باید محاکمه بشوند و ما آنها را محاکمه می کنیم. من دولت تعیین مى كنم، من توى دهن دولت مى‌زنم من به پشتیبانى این ملت دولت تعیین مى‌كنم».
۱۲ بهمن ۱۳۵۷
محمدجواد شهرستانی شهردار تهران استعفای خود را تقدیم امام خمینی کرد.
۱۳ بهمن ۱۳۵۷
اسم یکی از خیابان‌های نوفل لوشاتو به «خمینی» نام‌گذاری شد.
۱۴ بهمن ۱۳۵۷
کنفرانس مطبوعاتی امام خمینی در مدرسه علوی: «بختیار را تا از پستی که غصب کرده کنار نرود، نمی‌پذیرم».
۱۶ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی مهندس مهدی بازرگان را به عنوان رئیس اولین دولت حکومت اسلامی تعیین کردند.
۱۹ بهمن ۱۳۵۷
دیدار همافران با امام خمینی در خیابان ایران.
۱۹ بهمن ۱۳۵۷
ستاد بزرگ ارتشتاران عکس دیدار همافران با امام خمینی در روزنامه عصر کیهان را جعلی خواند.
۲۰ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی عکس منتشر شده در کیهان را تأیید کردند.
۲۰ بهمن ۱۳۵۷
فرمان امام خمینی مبنی بر لغو مقررات حکومت نظامی
۲۲ بهمن ۱۳۵۷
پیروزی انقلاب اسلامی ایران و فروپاشیدن نظام شاهنشاهی پس از ۲۵۰۰ سال و پیام امام خمینی: «انقلاب ما از نظر پیروزى بر دشمن هنوز به پایان نرسیده است. دشمن از انواع وسایل و دسایس بهره‌مند است و توطئه‌ها در كمین است. هـوشیارى و اطاعت از فرمان‌هاى رهبرى و دولت مـوقت تـوطئه‌ها را نقش بر آب مى‌سازد».
۲۳ بهمن ۱۳۵۷
فرمان امام خمینی مبنی بر تشکیل کمیته انقلاب اسلامی
۲۵ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی فرمان پایان همه اعتصابات را صادر کردند.
۲۵ بهمن ۱۳۵۷
پیام امام خمینی درباره آغاز توطئه ضدانقلاب در کردستان: «لازم است نیروهاى انتظامى ملـى فـوراً به مراكز حفاظتى برگردند و از شهر و مراكز حساس حفاظت نمایند. اینان كه دست به خرابـى و اعمال ضداسلامى و انسانى زده‌اند كوشش دارند مراكز حساس را به نفع بیگانگان به دست بیاورند».
۲۸ بهمن ۱۳۵۷
ملاقات یاسر عرقات رهبر سازمان آزادی بخش فلسطین با امام خمینی
۲۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی، حسین نوری را برای پایان دادن به غائله کردستان به این منطقه اعزام کردند.
۲۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی خطاب به همه اقشار و گروههای ملت فرمودند: «اجازه هرج و مرج نمی‌دهم. همه باید تحت پرچم اسلام فعالیت کنند. اگر به طور معقول عمل نکنند تکلیف را معلوم خواهند کرد».
۵ اسفند ۱۳۵۷
حکم امام خمینی به آیت‌الله خلخالی برای محاکمه متهمان و زندانیان: «به جنابعالى مأموریت داده مى شود تا در دادگاه حضور به هم رسانده و پس از تمامیت مقدمات محاكمه، بـا موازین شرعیه حكم شرعى صادر كنید.»
۸ اسفند ۱۳۵۷
اعلامیه تاریخی امام خمینی برای تعیین مسیر انقلاب: «شاه این مملکت را چنان در دست اجانب قرار داده است که باید سالیان دراز با عوارضش مبارزه کرد و ما اکگر بخواهیم استقلال حقیقی به دست آوریم باید سعی کنیم تمامی اشکال نفوذ آمریکا چه اقتصادی و چه نظامی، چه سیاسی و فرهنگی را از بین ببریم و من امیدوارم که ملت ایران به این مهم هرچه زودتر برسد»
۱۰ اسفند ۱۳۵۷
امام خمینی در میان استقبال تاریخی مردم قم وارد شهر قم شدند.
۱۰ اسفند ۱۳۵۷
سخنرانی تاریخی امام خمینی در مدرسه فیضیه: «ننشینید که دولت آباد کند، ننشینید که روحانیت آباد کند. روحانیت و دولت تنها نمی‌توانند آباد کنند. ما همه با هم از کشاورز و کارگر تا صانع و ملا و دانشگاهی باید کمک کنند این نهضت که تا این‌جا رسیده است و نیمه راه است، این خرابه آباد شود. چیزهایی که در این ۵۰ سال زیاد شد از قبیل دروغ گفتن، خدعه کردن، گران‌فروشی، از این ها احتراز کنید. امام زمان به شما نظر دارد».
۱۰ اسفند ۱۳۵۷
امام خمینی در پاسخ به وعده‌های عباس امیرانتظام سخنگوی دولت، برای مردم فرمودند: «دلخوش نباشید که تنها مسکن بسازیم و آب و برق را برای طبقه مستمند مجانی می‌کنیم و اتوبوس را برای طبقه مستمند مجانی می‌کنیم. معنویات شما را روحیات شما را عظمت می‌دهیم».
۱۰ اسفند ۱۳۵۷
امام در پاسخ به انواع پیشنهادات برای مدل حکومت ایران و رفراندوم ۱۰ فروردین ۵۸ فرمودند: «نه جمهوری، نه جمهوری دموکراتیک، نه جمهوری دموکراتیک اسلامی، موضوع رفراندوم جمهوری اسلامی است، نه یک کلمه کم نه یک کلمه بیش».
۱۱ اسفند ۱۳۵۷
دیدار تاریخی امام خمینی با آیت‌الله شریعتمداری
۱۳ اسفند ۱۳۵۷
در گفتگوی رسول صدرعاملی خبرنگار روزنامه اطلاعات با امام خمینی، امام فرمودند: «آنان را که در کار انتشار روزنامه و هدف‌های انقلاب اسلامی خلل وارد می‌سازند به روزنامه خود راه ندهید».
۱۶ اسفند ۱۳۵۷
امام خمینی درباره حجاب اسلامی فرمودند: «زن‌های اسلامی عروسک نیستند. زنان اسلامی باید با حجاب بیرون بیایند. به من گزارش داده‌اند که در ادارات زن‌های لخت هستند و این خلاف شرع است. زن‌ها نباید با وضع پیشین کار کنند».
۱۷ اسفند ۱۳۵۷
اعلامیه دفتر امام در مخالفت با تندروهایی که پوشش چادر را فقط شرط ورود کارکنان زن اعلام کرده و از ورود اقلیت‌های مذهبی به ادارات جلوگیری کرده بودند: «مزاحمین بانوان به شدت مجازات خواهند شد».
۱۹ اسفند ۱۳۵۷
امام در نامه‌ای به بازرگان توصیه کردند هیچ کدام از منصوبان و نزدیکان امام خمینی، حق دخالت در عزل و نصب‌ها را ندارند.
۲۰ اسفند ۱۳۵۷
نظر امام خمینی در اعتراض به برخورد تندروها با مسأله حجاب: «در مورد حجاب اجبار در کار نیست.»
اول فروردین ۱۳۵۸
اولین پیام نوروزی امام خمینی: «باید ملت ایران این پیروزی را و این نهضت را حفظ کنند. اگر این نهضت خدای نخواسته رو به سستی گراید، باید مهیای اعاده مصیبت‌های سابق باشیم، اگر تفرقه‌ای بین ملت ما حاصل شود، باید باز ملت خود را آماده کند برای چپاول‌گری‌ها و عقب‌ماندگی‌ها. رمز پیروزی ما وحدت کلمه و اتکال به خدا بود. این رمز را ما نباید از دست بدهیم».
۴ فروردین ۱۳۵۸
دیدار سفیر شوروی با امام خمینی
۵ فروردین ۱۳۵۸
امام خمینی در پیامی به همه مسلمانان جهان صلح ننگین سادات و اسرائیل را محکوم کردند.
۱۰ فروردین ۱۳۵۸
برگزاری رفراندوم تعیین رژیم. حدقل سن رأی دهندگان ۱۶ سال تمام اعلام شد. امام خمینی پای صندوق رأی حاضر شدند و به جمهوری اسلامی رأی «آری» دادند.
۱۲ فروردین ۱۳۵۸
امام خمینی در پیامی انتخاب «جمهوری اسلامی» را به عنوان رژیم حکومتی جدید تبریک گفتند: «روز نخستین حكومت الله است، از بزرگ‌ترین اعیاد مذهبى و ملى ما است. ملت باید این روز را عید بگیرند و زنده نگه دارند. روزى كه كنگره‌هاى قصر ۲۵۰۰ سـال حكومت طاغوتى فرو ریخت و سلطه شیطانى براى همیشه رخت بربست و حكومت مستضعفین كه حكومت خدا است به جاى آن نشست».
۲۰ فروردین ۱۳۵۸
فرمان امام خمینی درباره خانه‌سازی برای بی‌خانه‌ها. افتتاح شماره حساب ۱۰۰ امام خمینی برای مسکن مستضعفین
۲۱ فروردین ۱۳۵۸
پیام احمد حسن البکر رئیس‌جمهور عراق به امام: «امیدوارم نظام جدید جمهوری اسلامی فرصت‌های زیادی برای خدمت برای آن‌چه که نقش ایران را در راه خدمت به صلح و عدالت در جهان افزایش می‌دهد و برای برقراری محکم‌ترین ضوابط دوستی و حسن هم‌جواری با همه کشورهای عربی و به خصوص عراق، به دست آورد».
۲۲ فروردین ۱۳۵۸
امام خمینی درباره اقلیت‌های مذهبی فرمودند: «اقلیت های مذهبی در پناه اسلام هستند».
۲۹ فروردین ۱۳۵۸
امام خمینی در واکنش به درخواست‌های گروه‌های افراطی برای انحلال ارتش فرمودند که انحلال ارتش جایز نیست و امروز را روز ارتش نامیدند.
۱۳۵۸
آغاز تفسیر سوره حمد
۳۰ فروردین ۱۳۵۸
پاسخ امام خمینی به پیام تبریک حسن البکر: «پیام مودت‌آمیز آن جناب واصل و موجب تشکر شد. من امیدوارم همه دولت‌ها با ملت‌های خود با مسالمت رفتار کنند و در خدمت ملت‌ها باشند. خداوند تعالی سلم و سعادت به همه عنایت فرماید».
۶ اردیبهشت ۱۳۵۸
دیدار مسعود رجوی و موسی خیابانی با امام خمینی. مسعود رجوی: «ما خواست مادی و دنیوی نداریم. نگرانی ما حیثیت بین‌المللی و تاریخی مکتب ماست و این‌که عیوب ما به حساب مکتب ما گذاشته شود». امام هم فرمودند: «اسلام بیش از هرچیزی به آزادی عنایت دارد و در اسلام خلاف آزادی نیست الا در چیزهایی که مخالف با عفت عمومی است».
۹ اردیبهشت ۱۳۵۸
صدور دستور تهیه آیین‌نامه اجرایى شـوراهاى شهر و روستا به شـوراى انقلاب.
۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۸
امام در نامه‌ای به ابراهیم یزدی وزیر امور خارجه خواهان قطع رابطه سیاسی ایران و مصر شدند: «با در نظر گرفتن پیمان خائنانه مصر و اسرائیل و اطاعت بی‌چون چرای دولت مصر از آمریکا و صهیونیزم، دولت ایران قطع روابط با دولت مصر بنماید».
۱۲ اردیبهشت ۱۳۵۸
امام خمینی در سوگ آیت‌الله مظهری گریستند و فرمودند: «بکشید ما را ملت ما بیدارتر می‌شود».
۱۹ اردیبهشت ۱۳۵۸
مصاحبه امام با روزنامه فرانسوی لوموند
۲۴ اردیبهشت ۱۳۵۸
محدودیت مجازات اعدام به فرمان امام خمینی
۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۸
پیام امام خمینی به مناسبت انتخاب روز تولد حضرت زهرا(س) به عنوان روز زن: «زن مربى جامعه است. از دامن زن انسان‌ها پیدا مى‌شوند. سعادت و شقاوت كشـورها بسته به وجـود زن است. مبدأ همه سعادت‌ها از دامن زن بلند مى‌شود. زن مبدأ همه خیرات است».
۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۸
پیام امام خمینی خطاب به دانشجویان: «آمریکا به این زودی‌ها دست از سر ما برنمی‌دارد.»
۴ خرداد ۱۳۵۸
صدور فرمان تـدویـن و تكمیل هرچه سریع‌تر قانـون اساسـى به مهندس مهدى بازرگان
۲۹ خرداد ۱۳۵۸
گفتگو با مراجع تقلید در آستانه تشکیل مجلس خبرگان قانون اساسی
۲۶ تیر ۱۳۵۸
انجام راهپیمایی وحدت ملی به فرمان امام خمینی
۱۶ مرداد ۱۳۵۸
اعلام آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز جهانی قدس: «من از عموم مسلمانان جهان و دولت‌هاى اسلامى مى‌خواهـم كه براى كوتاه كردن دست ایـن غاصب و پشتیبانان آن، به هم بپیوندند و از جمیع مسلمان جهان دعوت مى‌كنم آخرین جمعه ماه رمضان را كه مى‌تواند تعیین‌كننده سرنوشت مردم فلسطیـن نیز باشد، به عنوان روز قدس انتخاب نمایند».
۲۷ مرداد ۱۳۵۸
فرمان امام خمینی برای پایان دادن به بحران کردستان و غائله پاوه: «این توطئه‌گرها در صف كفار هستند. دولت و ژانـدارمـرى و ارتـش با شدت رفتار كند. اگر با شـدت رفتار نكنند، ما با آن‌ها با شدت رفتار مى‌كنیم. مسامحه حدودى دارد. می‌آیم تهران و با رؤسایى كه مسامحه مى‌كنند، انقلابى عمل مى‌كنم. بروید توطئه‌گرها را سركوب كنید. مسامحه نكنید.»
۲۹ مرداد ۱۳۵۸
امام حزب دموکرات کردستان را غیرقانونی اعلام کردند.
۲ شهریور ۱۳۵۸
امام خمینی در پیامی درباره تمرکز روشنفکران غرب زده در مطبوعات هشدار دادند.
۱۵ شهریور ۱۳۵۸
دولت موقت از امام خمینی دعوت کردند که به طور دائم در تهران اقامت گزینند.
۱۸ شهریور ۱۳۵۸
امام خمینی فرمان عفو عمومی در کردستان را صادر کردند.
۲۰ شهریور ۱۳۵۸
امام خمینی در پیامی به مناسبت درگذشت آیت‌الله طالقانی، ایشان را ابوذر زمان نامیدند.
۱۳ آبان ۱۳۵۸
پیام امام خمینی به مناسبت فتح لانه جاسوسی آمریکا: «این انقلاب بزرگ‌تر از انقلاب اول است. در این انقلاب شیطان بزرگ، آمریکا است. اگر او [شاه] را برنگردانند ما با آن‌ها و انگلستان طور دیگری رفتار می‌کنیم».
۱۴ آبان ۱۳۵۸
موافقت امام با استعفای بازرگان
۱۶ آبان ۱۳۵۸
امام خمینیامام خمینی در پیامی به شورای انقلاب و مسئولان دولتی، رد ملاقات نمایندگان اعزامی جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا را اعلام کردند: «دولت آمریکا که با نگهداری شاه اعلام مخالفت آشکار با ایران را نموده است، لذا ملاقات با من به هیچ‌وجه با نمایندگان ویژه کارتر ممکن نیست. اعضای شورای انقلاب و هیچ یک از حق ملاقات با آنان را ندارند».
۲۷ آبان ۱۳۵۸
به دستور امام خمینی گروگان‌های زن و سیاهپوست آزاد شدند.
۲۸ آبان ۱۳۵۸
پیام امام خمینی به مناسبت تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
۵ آذر ۱۳۵۸
تشکیل سازمان بسیج مستضعفین به فرمان امام خمینی
۱۷ آذر ۱۳۵۸
گفتگوی امام با آیت‌الله کاظم شریعتمداری در قم
۲ دی ۱۳۵۸
پیام امام خمینی به پدران روحانی کلیساها
۵ دی ۱۳۵۸
دیدار کشیش‌های آمریکایی با امام خمینی
۱۴ دی ۱۳۵۸
حرکت چماقداران حامی آیت‌الله شریتعمداری برای حمله به بیت امام
۲۳ دی ۱۳۵۸
امام خمینی در پیامی شایعه درخواست کمک نظامی ایران از شوروی را تکذیب کردند: «کاردار شوروی در مکزیک اعلام کرده که شوروی به ایران کمک نظامی می‌کند. وزارت خارجه موظف هستند که به سفارت شوروی ابلاغ کنند که کاردار شوروی در مکزیک را تقبیح نماید. تکرار این مطالب موجب می‌شود ملت ایران دست به کاری بزند و در روابط دولتین تجدید نظر شود».
۲ بهمن ۱۳۵۸
بازگشت امام خمینی به تهران به دنبال به خطر افتادن سلامتی ایشان
۲ بهمن ۱۳۵۸
بستری شدن امام خمینی در بیمارستان قلب مهدی رضایی. اعلام آمادگی هزاران نفر از مردم برای اهدای قلب خود به امام خمینی
۱۵ بهمن ۱۳۵۸
امام خمینی همزمان با سال‌روز تولد پیامبر(ص) حکم ابوالحسن بنی‌صدر نخستین رئیس‌جمهور جمهوری اسلامی ایران را تنفیذ کردند. من یك كلمه به آقاى بنى‌صدر تذكر مى‌دهم. این یك تذكر براى همه است. حب‌‌ الدنیا رأس كل خطیئه. هر مقامى كه براى بشر حاصل مى‌شود، روزى گرفته خواهد شد و آن روز هم نامعلوم است. مقام آنها را مغرور نكند که این مقام رفتنى است.»
۲۲ بهمن ۱۳۵۸
پیام امام خمینی در نخستین سال‌روز پیروزی انقلاب اسلامی: «ما انقلاب‌مان را به همه جهان صادر می‌کنیم».
۲۴ بهمن ۱۳۵۸
تصمیم امام خمینی به اقامت دائم در تهران
اول اسفند ۱۳۵۸
انتخاب و معرفی ۶ فقیه شورای نگهبان توسط امام خمینی
۶ فروردین ۱۳۵۹
نامه تاریخی جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا به امام خمینی: «عالیجناب. تمنا دارم مرا در حل بحران فیمابین بر اساس ضوابط منصفانه و شرافتمندانه جداً یاری کنید و از این بابت نهایت حق‌شناسی را خواهم داشت. با تقدیم بهترین احترامات. جیمی کارتر. ۲۶ مارس ۱۹۸۰».
۱۰ فروردین ۱۳۵۸
بیت امام نامه محرمانه کارتر را به منظور شفاف‌سازی، برای افکار عمومی منتشر کردند.
۱۹ فروردین ۱۳۵۹
پیام امام خمینی درباره قطع رابطه ایران و آمریکا از جانب کاخ سفید: «اگر كارتر در عمر خود یك كار كرده باشد كه بتوان گفت به خیر و صلاح است، همین قطع رابطه است. ملت رزمنده ایران این طلیعه پیروزى نهایى كه ابرقدرت سفاكى را وادار به قطع رابطه یعنى خاتمه دادن به چپاولگری‌ها كـرده، اگر جشن بگیرد، حق دارد».
۲۵ فروردین ۱۳۵۹
پیام تاریخی امام خمینی به پاپ ژان پل دوم رهبر کاتولیک های جهان در پاسخ نامه وی:« عالیجناب پاپ ژان پل دوم، مکتوب آن عالیجناب براساس نگرانی از تیرگی بین کشور اسلامی ایران و آمریکا واصل گردید. از حسن نیت‌تان قدردانی می‌کنم. لکن من از جنابعالی با نفوذ معنوی که بین ملت مسیح دارید می‌خواهم که دولت آمریکا را از عواقب ستمگری‌ها و زورگویی‌ها بترسانید و آقای کارتر را نصیحت کنید که از تعلیمات حضرت مسیح(ع) پیروی نماید و خود و دولت آمریکا را بیش از این در معرض رسوایی قرار ندهد».
۵ اردیبهشت ۱۳۵۹
شکست نظامی آمریکا در صحرای طبس. پیام امام خمینی درباره این حمله نظامی: «كارتر باز احساس نكرده با چه ملتى روبه‌روست و با چه مكتبى بازى مى‌كند. ملت ما ملت خون و مكتب ما جهاد است. كارتر بداند كه اگر این گروه به مركز جاسوسى آمریكا در تهران حمله كرده بودند، اكنون همه آن‌ها و پنجاه نفر جاسوس محبوس در لانه جاسوسـى رهسپار جهنم بودند».
۲۰ اردیبهشت ۱۳۵۹
امام خمینی در حکمی، آیت‌الله خامنه ای و دکتر مصطفی چمران را به عنوان مشاوران خود در شورای عالی دفاع ملی منصوب کردند.
۲۰ اردیبهشت ۱۳۵۹
امام خمینی آرم و پرچم جمهوری اسلامی ایران را تأیید کردند.
۷ خرداد ۱۳۵۹
پیام امام خمینی به مناسبت افتتاح نخستین دوره مجلس شورای ملی.
۲۳ خرداد ۱۳۵۹
فرمان تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی توسط امام.
۲۰ تیر ۱۳۵۹
امام خمینی به دنبال خنثی شدن کودتای نوژه، فرمان آماده‌باش عمومی صادر کردند.
۳۱ تیر ۱۳۵۹
امام خمینی درخواست بنی‌صدر مبنی بر نخست وزیری سیداحمد خمینی را نپذیرفتند.
۵ مرداد ۱۳۵۹
با چاپ عکس امام خمینی در روزنامه دولتی الجمهوریه چاپ بغداد، این روزنامه نایاب و مدیر مسئول توسط صدام حسین احضار شد.
۲۰ مرداد ۱۳۵۹
به دنبال گزارش بانک مرکزی مبنی بر خروج بی‌رویه ارز از کشور به امام خمینی، ایشان معاملات ارزی با صرافان را موقتاً ممنوع اعلام کردند.
۳۱ شهریور ۱۳۵۹
پیام امام خمینی به مناسبت حمله گسترده ارتش عراق به ایران: «اگر چنانچه صدام حسین حد خودش را نداند و تجاوز را تکرار بکند ما دستور می‌دهیم ملت ما بسیج می‌شوند و ما با ملت عراق کاری نداریم بلکه این صدام حسین است که به واسطه تحریک آمریکا اقدام کرده است. ملت ایران نباید خیال بکنند که جنگی شروع شده است. این حرف‌ها نیست. یک چیزی آوردند و یک بمبی این‌جا انداختند و فرار کردند رفتند. الان هم دولت ایران جواب آن‌ها را مشغول است که بدهد و می‌دهد».
۸ مهر ۱۳۵۹
فرمان تاریخی امام خمینی به جوانان اهواز برای جلوگیری از سقوط اهواز: «مگر جوانان اهوازی مرده‌اند».
۲۰ مهر ۱۳۵۹
دستور امام خمینی مبنی بر واگذاری همه امور جنگی به شورای عالی دفاع
۱۴ آبان ۱۳۵۹
امام فرمان لزوم شکستن محاصره آبادان را صادر کردند.
۲۸ آبان ۱۳۵۹
امام خمینی طی حکمی سیدمحمد خاتمی را به عنوان نماینده ولی فقیه در مؤسسه کیهان منصوب کردند.
۲۷ بهمن ۱۳۵۹
پیام امام خمینی خطاب به فعالیت فرهنگی گروه‌های ملی‌گرا و نویسندگان وابسته به محافل سلطنت طلب: «این نویسنده‌ها بازیگرند. قلم‌های‌شان بازیگری است. این‌ها با هر حیله‌ای می‌خواهند ملت را دلسرد کنند. چون اسلام آمد منافع‌شان را از دست‌شان گرفت».
۱۰ اسفند ۱۳۵۹
دیدار هیئت بررسی جنگ سازمان ملل با امام خمینی
اول فروردین ۱۳۶۰
امام خمینی در پیام نوروزی‌شان را امسال را سال رحمت، برادری و حکومت قانون اعلام کردند.
۱۷ فروردین ۱۳۶۰
دیدار خلبانان عملیات اچ-۳ با امام خمینی
۱۹ فروردین ۱۳۶۰
امام خمینیتشکیل هیئت ۳ نفره برای رفع اختلافات مسئولان کشور. آقایان مهدوی‌کنی، بهشتی و محمد یزدی از جانب امام. شهاب‌الدین اشراقی هم از جانب بنی‌صدر.
۲۶ فروردین ۱۳۶۰
یک مسلمان سیاه‌پوست آمریکایی، نام فرزند خود را خمینی گذاشت.
۸ اردیبهشت ۱۳۶۰
پیام امام خمینی در مورد شهادت خلبان علی‌اکبر شیرودی:«او آمرزیده است».
۲۱ اردیبهشت ۱۳۶۰
امام خمینی درخواست رهبران سازمان مجاهدین خلق را برای ملاقات رد کردند: «شما به قوانین اسلام گردن فرود بیاورید، کشور اسلامی ما همه شما را می‌پذیرد و من هم که یک طلبه هستم با شما حاضرم بنشینم و صحبت کنم».
۱۸ خرداد ۱۳۶۰
امام خمینی با اشاره به مواضع بنی‌صدر که توقیف روزنامه انقلاب اسلامی را عملی استبدادی خوانده بود، فرمودند: «دیکتاتوری همان است که نه به قوانین مجلس سر فرود می‌آورند نه به شورای نگهبان و نه به قوه قضاییه و نه همه ارگان‌ها...»
۲۰ خرداد ۱۳۶۰
امام خمینی فرمان عزل ابوالحسن بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا را صادر کردند: «بسم‌الله الرحمن الرحیم. ستاد مشترک نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران. آقای ابوالحسن بنی‌صدر از فرماندهی نیروهای مسلح برکنار شده‌اند. روح‌الله الموسوی الخمینی».
۲۵ خرداد ۱۳۶۰
پیام امام در پاسخ به اعلام راهپیمایی علیه قصاص توسط جبهه ملی: «من کار ندارم به جبهه ملی شاید بعضی افرادش مسلمان باشند. من کار دارم به آن‌هایی که پیوند کرده‌اند با این جبهه، شمایی که متدین هستید، آیا تکلیف شرعی فقط این است که در مقابل دولت اعلامیه صادر کنید و شورش کنید؟ این اعلامیه جبهه ملی که مخالف نص قرآن مجید است و مردم را دعوت کرده است به راهپیمایی. تکلیف دیگر ندارید شما؟».
۲۸ خرداد ۱۳۶۰
امام در پیامی درباره توطئه مشترک گروهک‌های ضدانقلاب هشدار دادند.
۳۱ خرداد ۱۳۶۰
امام خمینی پس از تصویب عدم‌کفایت بنی‌صدر در مجلس شورای اسلامی، ابوالحسن بنی‌صدر را از ریاست جمهوری عزل کردند: «پس از رأی اکثریت قاطع نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، ایشان را از ریاست جمهوری عزل نمودم».
۳۱ خرداد ۱۳۶۰
پیام امام خمینی به مناسبت عزل بنی‌صدر: «کراراً به بنی‌صدر گفتم حسابت را از منافقین جدا کن».
۷ تیر ۱۳۶۰
پیام امام خمینی به مناسبت فاجعه هفتم تیر: «ننگ‌تان باد ای تفاله‌های شیطان، و عارتان باد ای خودفروختگان به جنایتکاران بین‌المللی که در سوراخ‌ها خزیده و در مقابل ملتی که در برابر ابرقدرت ها برخاسته به خرابکاری جاهلانه پرداخته‌اید. شما ملتی که برای رهاشدن از اسارت شیطان بزرگ ده‌ها جوان عزیز خود را فدا کرده نشناخته‌اید».
۱۲ تیر ۱۳۶۰
امام خمینی طی حکمی سرهنگ سیدموسی نامجو را به عنوان مشاور خود در شورای عالی دفاع منصوب کرد.
۱۱ مرداد ۱۳۶۰
امام خمینی حکم ریاست جمهوری محمدعلی رجایی را تنفیذ کردند.
۸ شهریور ۱۳۶۰
امام خمینی به مناسبت شهادت رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر پیامی صادر کردند: «من انن ملجم را از این‌ها مردتر می‌دانم. او در حضور مردم کار خودش را کرد و این‌ها مردانگی آن نامرد را هم ندارند.»
۱۷ مهر ۱۳۶۰
امام، حکم ریاست‌جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای را در روز عید قربان تنفیذ کردند: «از همه کسانی که این ملت آن‌ها را به مقامی رسانده است می خواهم که تمام توان خودشان را برای خدمت به این بیغوله‌نشین‌های بیچاره صرف کنند».
۲۱ مهر ۱۳۶۰
طی حکمی از سوی امام خمینی، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به عنوان نماینده امام در شورای عالی دفاع انتخاب شدند.
آذر ۱۳۶۰
امام خمینی پیروزی رزمندگان اسلام در عملیات طریق‌القدس و آزادی منطقه عمومی دشت آزادگان را، «فتح الفتوح» خواندند.
۱۶ اسفند ۱۳۶۰
دیدار امام خمینی با بازیکنان تیم پرسپولیس، شاهین و استقلال: «من خودم ورزشكار نیستم، اما ورزشكارها را دوست دارم».
۲۸ اسفند ۱۳۶۰
درخواست سران ارتش و سپاه از امام مبنی بر استخاره درباره آغاز عملیات فتح‌المبین. امام فرمودند: «استخاره لازم نیست. عملیات را انجام دهید که به فضل خدا پیروزید».
۲ فروردین ۱۳۶۱
امام خمینی پیروزی رزمندگان اسلام در عملیات فتح‌المبین را فتح عظیم خواندند.
۲۱ فروردین ۱۳۶۱
خنثی شدن طرح گلوله باران جماران و ترور امام خمینی که قرار بود توسط صادق قطب‌زاده اجرا شود.
۳ خرداد ۱۳۶۱
پیام امام خمینی به مناسبت آزادسازی خرمشهر: «خرمشهر را خدا آزاد کرد».
۱۱ تیر ۱۳۶۱
امام خمینیآیت‌الله خاتمی از سوی امام خمینی جانشین شهید آیت‌الله صدوقی شدند.
۲۶ مهر ۱۳۶۱
پیام امام خمینی در مورد تحریم‌ها و مشکلات ایجاد شده توسط دشمنان: «اگر کشورها ما را آرام بگذارند، مردم همه امور را اصلاح می‌کنند».
۱۷ آذر ۱۳۶۱
پیام امام خمینی در آستانه نخستین انتخابات مجلس خبرگان رهبری: «تعیین خبرگان و فقیه‌شناسان از تکالیف بزرگ الهی است».
۲۴ آذر ۱۳۶۱
فرمان هشت ماده‌ای امام خمینی منسوب به «منشور حقوق شهروندی» خطاب به قوه قضاییه و همه ارگان‌های اجرایی: «احدى حق ندارد با مردم رفتار غیراسلامى داشته باشد.»
۲۹ آذر ۱۳۶۱
آغاز به کار ستاد پیگیری فرمان ۸ ماده‌ای امام خمینی برای گسترش عدالت و توسعه امنیت قضایی.
۱۵ دی ۱۳۶۱
انحلال هیئت‌های گزینش به دستور امام خمینی: «نباید در احوالات مردم تجسس شود و سؤالاتی که مطرح می‌شوند باید در مورد احکام عمومی باشند».
۲۶ بهمن ۱۳۶۱
نگارش و تنظیم وصیت‌نامه الهی- سیاسی و تحویل به مجلس خبرگان و آستان قدس رضوی.
۲۳ تیر ۱۳۶۲
آغاز به کار اولین مجلس خبرگان رهبری به فرمان امام خمینی. آیت‌الله مشکینی در مراسم افتتاحیه با ۴۵ رأی موافق از ۶۴ رأی به ریاست مجلس خبرگان انتخاب شد.
۱۴ شهریور ۱۳۶۲
امام خمینی مصرف خاویار و ماهی‌های خاویاری را حلال اعلام کرد.
۱۹ آذر ۱۳۶۳
تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان امام خمینی
۲۹ دی ۱۳۶۳
پیام امام خمینی به مناسبت ارتحال آیت‌الله العظمی سیداحمد خوانساری: «آیت‌الله خوانساری مرجع‌معظم با رفتار و اعمال خود و تقوی و سیره خویش پیوسته در نفوس مستعده مؤثر و موجب تربیت بود».
۲۹ تیر ۱۳۶۴
طی حکمی از سوی امام خمینی، حجت‌الاسلام مهدی کروبی به سمت نماینده امام و سرپرست حجاج ایرانی منسوب شد.
مرداد ۱۳۶۴
امام خمینی حکم ریاست جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای را تنفیذ کردند.
اول آذر ۱۳۶۴
مجلس خبرگان رهبری در سومین اجلاس خود، آیت‌الله حسینعلی منتظری را به عنوان جانشین رهبری انقلاب انتخاب کرد.
بهمن ۱۳۶۴
پیام امام خمینی به مناسبت عملیات والفجر۸
اول فروردین ۱۳۶۵
امام خمینی در پیام نوروزی خود امسال را سال استقامت نامیدند.
امام خمینی۶ فروردین ۱۳۶۵
امام خمینی به دنبال سکته قلبی دچار مرگ ناگهانی شدند که پزشک معالج بلافاصله با ماساژ قلبی و تنفس دهان به دهان و نیز با استفاده از دستگاه اکسیژن حیات را به امام بازمی‌گرداند.
۴ خرداد ۱۳۶۵
دستور امام خمینی بر عدم ملاقات سران کشوری و لشکری با هیئت آمریکایی که به سرپرستی رابرت مک فارلین به طور مخفیانه وارد تهران شدند.
۱۲ مهر ۱۳۶۵
با استعفای آیت‌الله حسین راستی کاشانی نماینده امام در سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، این سازمان با موافقت امام منحل شد.
۱۲ مهر ۱۳۶۵
امام خمینی در پیامی به آیت‌الله منتظری، وی را از حمایت از سیدمهدی هاشمی برحذر داشتند و نیز درباره دسیسه‌های منافقین هشدار دادند.
۵ آبان ۱۳۶۵
ارسال نامه به محمدی ری‌شهری وزیر اطلاعات برای برخورد قاطع با افراد ضدانقلاب و منحرفین وابسته به باند مهدی هاشمی.
دی ۱۳۶۵
پیام امام خمینی به سران سپاه برای آغاز عملیات کربلای ۵ و نهراسیدن از ماوقع کربلای۴
۸ اردیبهشت ۱۳۶۶
به پیشنهاد آیت‌الله خامنه‌ای رئیس شورای عالی دفاع، امام خمینی با ترفیع درجه آقایان ظهیرنژاد، صیاد شیرازی، مهرابی، جلالی، سعدی، ستاری، ملک‌زادگان، سلیمی، معین‌پور و بابایی موافقت کردند.
۱۲ خرداد ۱۳۶۶
پایان فعالیت حزب جمهوری اسلامی با موافقت امام خمینی
۶ مرداد ۱۳۶۶
امام خمینی در پیامی منسوب به «برائت از مشرکین» همه مسلمانان جهان و زائران بیت‌الله الحرام را بر لزوم اعلام برائت از دشمنان اسلام فرا خواندند.
۱۲ مرداد ۱۳۶۶
پیام امام خمینی به مناسبت فاجعه جمعه سیاه مکه: «جناب حجت‌الاسلام کروبی، پیام مظلومیت زائران عزیز را از کنار کعبه مظلوم و حرم خون آلود خدا شنیدم. این حادثه نه تنها دل مردم ایران که دل همه آزادگان جهان را متالم ساخت. دوباره دست کثیف آمریکا و اسرائیل از آستین ریاکاران و سردمداران کشور عربستان و خائنین به حرمین‌شرفین به درآمد. این لکه ننگی است که با آب زمزم و کوثر هم پاک نمی‌شود».
۱۹ آذر ۱۳۶۶
امام خمینی پس از گذشت ۵ سال از وصیت‌نامه پیشین، وصیت‌نامه جدید خودشان را به مجلس خبرگان رهبری و آستان قدس رضوی تحویل دادند.
۱۶ دی ۱۳۶۶
امام پیشنهاد تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل اختلافات مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان را دادند.
۱۷ بهمن ۱۳۶۶
مجمع تشخیص مصلحت نظام به فرمان امام خمینی تشکیل شد تا مرجعی برای رفع اختلافات مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان باشد.
۱۱ فروردین ۱۳۶۷
امام در آستانه انتخابات مجلس سوم شورای اسلامی از مردم خواستند طرفداران اسلام مستضعفین را به جای طرفداران اسلام آمریکایی برگزینند.
۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۷
پیام امام خمینی به دو جناح سیاسی «روحانیت مبارز» و «روحانیون مبارز» برای اتحاد: «باید با هم باشید، مباحثه کنید. ولی دشمن هم نباشید».
امام خمینی۱۲ خرداد ۱۳۶۷
امام در حکمی، آیت‌الله هاشمی رفنسجانی را به عنوان جانشین فرمانده کل قوا منصوب کردند.
۱۲ تیر ۱۳۶۷
پیام امام خمینی برای جنایت هواپیمای ایرباس ایرانی که توسط ناو وینسنس سرنگون شد: «باید همه برای جنگی تمام عیار علیه آمریکا و اذنابش به جبهه رو کنیم».
۲۶ تیر ۱۳۶۷
پذیرش قطع‌نامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد. امام پذیرش قطع‌نامه را به نوشیدن جام زهر تعبیر کردند: «قبول این مسأله برای من از زهر کشنده‌تر است ولی راضی به رضای خدایم و برای رضایت او این جرعه را نوشیدم».
۲۹ تیر ۱۳۶۷
پیام تاریخی امام خمینی به مناسبت پایان جنگ: «هر روز ما در جنگ برکتی داشت. ما انقلاب‌مان را در جنگ به جهان صادر کردیم. ما مظلومیت خویش و ستم متجاوزان را در جنگ ثابت نموده‌ایم. ما در جنگ دوستان و دشمنان را شناختیم. دو ابرقدرت شرق و غرب را شکستیم و حس برادری و وطن‌دوستی را در نهاد یکایک مردمان بارور کردیم. ما به مردم جهان ثابت کردیم که بر علیه تمامی قدرت‌ها سالیان سال می‌توان مبارزه کرد».
۳۱ تیر ۱۳۶۷
پیام امام خمینی به مناسبت آغاز تجاوز دوباره ارتش عراق به میهن:« فرزندان انقلابی‌ام، توجه کنید امروز روز حضور گسترده در جبهه‌ها است. ما خواستیم به دنیا ثابت کنیم صدام معتقد به مجامع بین المللی نیست و ما تا قبول قطع‌نامه از سوی عراق جواب دشمنان را در جبهه‌ها خواهیم داد».
۲۹ مرداد ۱۳۶۷
پایان رسمی جنگ با استقرار ناظران سازمان ملل متحد در نقاط مرزی از ساعت ۶ و نیم صبح.
۱۴ شهریور ۱۳۶۷
پیام امام خمینی به مناسبت شهادت علامه عارف حسینی رهبر شیعیان پاکستان: «بزرگترین فرق روحانیت و علمای متعهد اسلام با روحانی‌نماها در همین است که علمای مبارز اسلام همیشه هدف تیرهای زهرآگین جهان‌خواران بوده‌اند و اولین تیرهای حادثه قلب آنان را نشانه رفته است».
۱۵ شهریور ۱۳۶۷
امام خمینی، میرحسین موسوی نخست وزیر را از استعفا منع کردند: «حق این بود که اگر تصمیم بر این کار داشتید لااقل من یا مسئولین رده بالای نظام را در جریان می‌گذاشتید. در زمانی که مردم حزب‌الله برای یاری اسلام، فرزندان خود را به قربانگاه می‌برند چه وقت گله و استعفا است. شما در سنگر نخست‌وزیری به خدمت خود ادامه دهید. همه باید به خدا پناه ببریم و در مواقع عصبانیت دست به کارهایی نزنیم که دشمنان از آن سوءاستفاده کنند».
۱۷ شهریور ۱۳۶۷
آغاز به کار موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینى. امام مسئو‌لیت اداره آن را به حجت‌الاسلام سیداحمد خمینى واگذار کردند.
۳۰ شهریور ۱۳۶۷
دیدار امام خمینی با هنرمندان: «تنها هنری مورد قبول قرآن است که صیقل‌دهنده اسلام ناب محمدی(ص)، اسلام ائمه‌اطهار(ع)، اسلام پابرهنگان، اسلام تازیانه‌خوردگان تاریخ و شرم‌آور محرومیت‌ها باشد. هنری زیبا و پاک است که کوبنده سرمایه‌داری مدرن و کمونیسم خون‌آشام و نابود‌کننده اسلام رفاه و تجمل باشد».
۱۱ مهر ۱۳۶۷
پیام امام خمینی برای سیاست‌ها و خط‌مشى بازسازى كشـور که براى مسئولان در ۹ بند ترسیم شده بود.
۱۰ آبان ۱۳۶۷
امام خمینى برای رفع اختلاف نظرهاى موجود میان جناح‌هاى فكرى وفادار به انقلاب مطالب مهمی مرقوم کردند كه به منشـور برادرى شهره شد.
۲ آذر ۱۳۶۷
دیدار امام خمینی با مردم و بسیجیان به مناسبت دهمین سال‌روز تشکیل بسیج: «بسیج شجره طیبه و درخت تناور و پرثمری است که شکوفه‌های آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق می‌دهد. بسیج لشکر مخلص خدا است که دفتر تشکل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضا نموده‌اند. از خدا می‌خواهم تا مرا با بسیجیانم محشور گرداند».
۸ دی ۱۳۶۷
امام خمینیامام خمینی در پیامی چارچوب فعالیت مجمع تشخیص مصلحت نظام را مشخص کردند: «چون جنگ پایان پذیرفته، هیچ مسأله‌ای آن چنان فوریت ندارد که بدون طرح در مجلس و نظارت شواری نگهبان مستقیماً در مجمع مطرح شود. تذكرى پدرانه هم به اعضاى شوراى نگهبان مى‌دهم كه خودشان قبل از این گیرها مصلحت نظام را در نظر بگیرند. چرا كه یكى از مسایل بسیار مهم دنیاى پرآشـوب كنونى نقش زمان و مكان در اجتهاد و نوع تصمیم گیری‌ها است».
۱۱ دی ۱۳۶۷
پیام مهم و تاریخی امام خمینی به میخائیل گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی: «از این پس كمونیسم را باید در موزه‌هاى تاریخ سیاسى جهان جستجو كرد».
۲۵ دی ۱۳۶۷
تأکید امام خمینی بر تدوین تاریخ انقلاب: «از شما مسئولان می‌خواهم هرچه می‌توانید سعی و تلاش کنید تا هدف قیام مردم را مشخص کنید».
۹ بهمن ۱۳۶۷
اعتراض امام خمینی به برنامه «الگوی زن مسلمان» پخش شده از رادیو که در آن خانمی شخصیت «اوشین» را الگوی زن مسلمان خوانده بود: «آقای محمد هاشمی مدیرعامل صدا و سیمای جمهوری اسلامی. با کمال تاسف و تأثر، از رادیو مطلبی در مورد الگوی زن پخش گردیده که انسان شرم دارد بازگو نماید. فردى كه این مطلب را پخش كرده اخراج مى‌گردد و دست اندركاران آن تعزیر خواهند شد. اگر بار دیگر از این گونه قضایا تكرار گردد، موجب تنبیه و تـوبیخ و مجازات شدید و جدى مسئولین بالاى صدا و سیما خواهد شد».
۱۲ بهمن ۱۳۶۷
عوامل برنامه «الگوی زن مسلمان» که به زندان محکوم شده بودند مشمول عفو امام خمینی شدند.
۲۵ بهمن ۱۳۶۷
امام خمینی در واکنش به انتشار کتاب «آیات شیطانی» -که به ساحت پیامبر اسلام(ص) اهانت کرده بود، حکم اعدام را برای سلمان رشدی نویسنده این کتاب صادر کردند: «از مسلمانان غیور مى‌خواهم تا در هر نقطه كه نویسنده و ناشران را یافتند سریعاً آن‌ها را اعدام نمایند تا دیگر كسى جرئت نكند به مقدسات مسلمین توهین نماید و هر كس در این راه كشته شود شهید است».
۳ اسفند ۱۳۶۷
امام خمینی در پیامی مهم خطاب به مراجع، روحانیون و علما، منشور تاریخی روحانیت را صادر کردند و خواستار مبارزه با تفکرات تحجرآمیز یا مصلحت‌طلبانه شدند: «طلاب عزیز لحظه‌ای از فکر تحجرگرایان و مقدس‌نمایان در حوزه‌های علمیه، این مارهای خوش خط و خال کوتاهی نکنند. اینها مروج اسلام آمریکایی‌اند و دشمن رسول‌الله. آیا در مقابل این افعی‌ها نباید اتحاد طلاب عزیز حفظ شود؟»
۷ اسفند ۱۳۶۷
دیدار ادوارد شوارد نادزه فرستاده رهبر شوروی با امام خمینی و قرائت پاسخ رهبر شوروی برای امام. امام هم پاسخ دادند:«سلامت باشند. ولی به ایشان بگویید من می‌خواستم دریچه‌ای به دنیای عالم پس از مرگ برای ایشان باز کنم و محور اصلی پیام من این بود. امیدوارم ایشان بار دیگر در این زمینه تلاش کنند».
۱۶ اسفند ۱۳۶۷
قطع روابط ایران و انگلیس به دنبال فتوای امام خمینی در ارتداد سلمان رشدی.
۶ فروردین ۱۳۶۸
در پی نفوذ باند مهدی هاشمی و برخی اعضای سازمان مجاهدین خلق در دفتر آیت‌الله منتظری، امام خمینی در نامه ای به منتظری مشروعیت رهبری آینده نظام را از وی ساقط دانستند: «با دلی پر خون و قلبی شکسته چند کلمه‌ای برای‌تان می‌نویسم. از آن‌جا که روشن است شما پس از من این کشور و انقلاب اسلامی عزیز را به دست لیبرال‌ها و منافقین می‌سپارید صلاحیت و مشروعیت رهبری آینده نظام را از دست داده‌اید».
۷ فروردین ۱۳۶۷
هیئت رئیسه مجلس خبرگان برای بحث درباره رهبری آینده نظام با امام خمینی دیدار کردند.
۸ فروردین ۱۳۶۸
موافقت با استعفای آیت‌الله منتظری قائم مقام رهبری: «هم شما و هم من از ابتدا با انتخاب شما مخالف بودیم و در این زمینه هر دو مثل هم فكر مى‌كردیم، ولى خبرگان به این نتیجه رسیده بودند و من هم نمى‌خواستم در محدوده قانونى آن‌ها دخالت كنم. به شما نصیحت مى‌كنم كه بیت خود را از افراد ناصالح پاك نمایید و از رفت و آمد مخالفین نظام كه به اسم علاقه به اسلام و جمهورى اسلامـى خود را جا مى‌زنند، جداً جلوگیرى كنید».
۴ اردیبهشت ۱۳۶۸
دستور بازنگری قانونی اساسی از سوی امام خمینی
۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۸
خروج امام از منزلش در جماران: «من دیگر از این سرازیری بالا نمی‌آیم».
امام خمینی۵ خرداد ۱۳۶۸
وخیم اعلام شدن وضعیت جسمانی امام خمینی به دلیل خونریزی دستگاه گوارش.
۱۲ خرداد ۱۳۶۸
ارتحال امام خمینی در ساعت ۲۲ و ۲۰ دقیقه در سن ۸۷ سالگی.
۱۳ خرداد ۱۳۶۸
تشکیل جلسه غیرعلنی مجلس خبرگان رهبری برای قرائت وصیت‌نامه امام خمینی و انتخاب جانشین ایشان. آیت‌الله خامنه‌ای با رأی اکثریت اعضا به عنوان رهبر نظام جمهوری اسلامی ایران انتخاب شدند.
۱۴ خرداد ۱۳۶۸
ساعت ۷ صبح اعلام خبر ارتحال امام از رسانه‌ها
۱۵ خرداد ۱۳۶۸
پیکر امام خمینی به مصلای امام خمینی منتقل شد تا مردم ایران با ایشان وداع کنند.
۱۶ خرداد ۱۳۶۸
باشکوه ترین مراسم تدفین تاریخ جهان. خبرگزاری فرانسه جمعیت تشییع‌کنندگان امام خمینی را ۱۲ میلیون نفر تخمین زد. این رکورد در کتاب رکوردهای جهان «گینس» ثبت شد.
۱۷ خرداد ۱۳۶۸
بیعت هزاران نفر از مقامات کشوری، لشکری و مردم با آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی ایران.
پی‌نوشت:
* بیتی از غزل شِکوه امام خمینی

نویسنده: محمد گرشاسبی

مقاله ها مرتبط