۰۲۱-۷۷۹۸۲۸۰۸
info@jannatefakkeh.com

بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول

بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول

بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول

جزئیات

به بهانه ۱۰ شهریور، روز بانکداری اسلامی

10 شهریور 1402
شاید در ابتدا این شبهه پیش بیاید که «بانک جهانی» و «صندوق بین‌المللی پول» چه ربطی به سیاست دارد و این‌که شاید تصور شود این دو اصطلاح صرفاً دو واژه اقتصادی هستند. ولی اگر از این منظر به این مراکز نگاه شود که سیاست‌های این دو سازمان تأثیری اساسی بر روابط بین‌المللی و ساخت قدرت در صحنه بین‌المللی دارد، آن‌وقت باید آنها را به عنوان اصطلاحات سیاسی مورد بررسی قرار داد.
در پروتکل هشتم صهیونیسم آمده: «ما حکومت خود را در انبوهی از بانکداران، صنعتگران و سرمایه‌داران لحاظ خواهیم کرد، این ارقام هستند که در همه جا حرف آخر را می‌زنند.۱» و این به این معناست که صهیونیست‌ها از حدود دویست سال پیش در پی تصاحب کامل شریان‌های اقتصادی کل جهان بودند تا براساس آن بتوانند تسلط سیاسی خود را بر جهان تحقق یابند. اما این‌که چطور صهیونیست‌ها در طول صد و بیست، سی سال توانستند تمام شریان‌های اقتصادی جهان را در ابتدای قرن بیستم به دست بگیرند، احتیاج به روایت دویست‌ ساله اخیر تاریخ جهان دارد. ولی همین کلام بس که براساس تصاحب و سلطه صهیونیست‌ها بر شریان اقتصادی در غرب و بسیاری از کشورها در قاره آسیا و آفریقا، «بانک جهانی» و «صندوق بین‌المللی پول» شکل گرفت.

تاریخچه شکل‌گیری بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول
در پایان جنگ جهانی دوم و در شرایطی که کشورهای جهان به دنبال تأسیس «سازمان ملل متحد» بودند، براساس سیاست‌های سرمایه‌داری جهانی به رهبری آمریکا، بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در سال ۱۹۴۴.م برابر با ۱۳۲۳.ش پی‌ریزی شد. ۴۴ کشور از همان ابتدا به عضویت آن درآمدند ولی اعضا اصلی این دو سازمان که به گروه هفت مشهور هستند شامل آمریکا، انگلستان، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و روسیه می‌شوند.
درواقع بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول دو مؤسسه تخصصی و به ظاهر مستقلی است که از تعدادی مؤسسه اقتصادی خصوصی – البته متعلق به صهیونیست‌ها- تشکیل شده و زیر نظر سازمان‌ملل‌‌متحد عمل می‌کند.
در کنفرانس «برتون وودز» که در همان سال ۱۹۴۴.م در آمریکا برگزار شد، وظیفه بانک جهانی، توسعه اقتصاد سرمایه‌داری در تمام جهان و وظیفه صندوق بین‌المللی پول هم ایجاد ثبات در روابط پولی – آن‌هم با اصالت داشتن دلار- در سطح بین‌المللی تعریف شد. جالب است که در این کنفرانس یکی از اهداف فرعی تأسیس بانک جهانی، فقرزدایی از کشورهای موسوم به جهان سوم عنوان شده بود. هدفی که تا امروز نه تنها برآورده نشده که اتفاقاً خود این سازمان از عوامل گسترش فقر در سرتاسر جهان به ویژه در بسیاری از کشورهای آفریقایی بوده است.

نتایج بیش از پنجاه سال سلطه بانک جهانی
با شروع کار این دو سازمان اقتصادی و اتخاذ سیاست‌های سلطه‌طلبانه گروه هفت، برای دادن خدمات اقتصادی یا دادن وام به کشورهای در حال توسعه و ضعیف آن‌هم با بهره بالا - عملاً فقر، ظلم و شکاف کشورهای شمال و جنوب در جهان بیشتر شد. هم‌چنین گسترش سرمایه‌داری، مقروض‌شدن بیش از پیش کشورهای وام‌گیرنده و البته در حال توسعه، تعمیق بحران رکودی – تورمی اقتصاد کشورهای عضو و به تبع آنها کل اقتصاد جهان و انتقال بحران اقتصادی غرب به کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا از روشن‌ترین نتایج عملکرد بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در دهه‌های اخیر بوده است.

پی‌نوشت:
* برای اطلاع بیشتر می‌توانید به کتاب «پروتکل‌های دانشوران صهیون» - برنامه عمل صهیونیسم جهانی- نوشته عجاج نویهض، ترجمه حمیدرضا شیخی، انتشارات آستان قدس رضوی مراجعه فرمایید.
منابع:
۱. دام جهانی شدن، نوشته هانس پیتر مارتین و هاراند شومن، ترجمه حمیدرضا شهمیرزادی، انتشارات اندیشه معاصر
۲. واژه نامه فرهنگی، سیاسی، شهریار زرشناس، انتشارات کتاب صبح

نویسنده: انوشه میرمرعشی

مقاله ها مرتبط