۰۲۱-۷۷۹۸۲۸۰۸
info@jannatefakkeh.com

آتش زیر خاکستر

آتش زیر خاکستر

آتش زیر خاکستر

جزئیات

به مناسبت ۲۰ فروردین، سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی

20 فروردین 1402
مراکز فرهنگی که با او کار می‏‌کردند، افرادی که توسط او به عرصه هنر و سینمای انقلاب اسلامی روی آورده بودند و مردمی که شب‏‌ها، شنونده صدای گرفته سیدمرتضی در مستندهای روایت فتحِ تلویزیون بودند، برداشت‏‌های متفاوتی از او به نسل جدید ارایه می‌کنند. آن‏‌ها برای تعریف شخصیتی که حیاتش در سال‏‌هایی نه چندان دور از ما به پایان رسیده، عبارات مختلف و گاه متضادی به کار می‌گیرند.
آوینی از نظر تکنوکرات‏‌هایی که از راه او، با انقلاب اسلامی آشنا شدند، یک روشنفکر دینی و هنرمند حقیقت‏‌جوست. در نظر بسیاری از هم‌محلی‌‏ها و همرزمانش، بسیجیِ مخلص خداست و در دیدگاه منتقدانش، روزنامه‏‌نگار ایدئولوژیک سال‏های جنگ است. به‌راستی کدام یک از این عبارت‏‌ها گویاترین عبارت برای تعریف شخصیت سیدمرتضی آوینی است؟
آوینی و افکارش این روزها دغدغه کم‌تر آدمی است. حتی فعالان فرهنگی که روزگاری کار با مرتضی آوینی را تجربه کرده‌اند، تحقق ایده‌‏های او را در عرصه رسانه دنبال نمی‌‏کنند. آوینی که در دوران سازندگی- زمانی که فضای سیاسی کشور، تکثر احزاب و چپ و راست را نشناخته بود- نفس می‏‌کشید و از جنگ می‏‌گفت، در بلبشوی سیاسی سال‏‌های اخیر، جایگاه‌‏های غریبی پیدا کرده است.
او در گفتار دوستان و دشمنان دیروزش، به صد رنگ درآمده است. به همین دلیل، هر زمان بخواهیم از آوینیِ روزنامه‌‏نگارِ فیلمسازِ اندیشمندِ مسلمان بگوییم، باید از آوینی‏‌هایی که فلان آقای مسئول و فلان کارگردان امروز می‏‌گوید فاصله بگیریم. آوینی این روزها در کتاب‏‌هایی که با زحمات خانواده‌‏اش به چاپ رسیده، دور از افرادی که تلاش می‌‏کنند گوشه‌ای از او را به نام خودشان مصادره کنند، مثل آتش زیر خاکستر، ساکت است. او منتظر کسی است که برای خوانش آثارش قدمی بردارد و گوش به حرف‌‏های سخنران‏‌هایی که هر سال در بیستم فروردین‌ماه سر و کله‏‌شان پیدا می‌‏شود، نسپارد.
نسل جدید اگر در مورد صاحب صدای محزون مستندهای روایت فتح کنجکاو است، باید همۀ گروه‌‏های مدعیِ همراهی آوینی را رها کند و آوینی را آن‌طور که در آثارش بوده بخواند و بشناسد. کتاب‏ها و فیلم‏‌های آوینی گویاتر از هر شخصیت حقیقی و حقوقی می‏‌توانند آوینی را منعکس کنند. با این آثار است که می‏توان این خاکستر ۲۴ ساله را کنار زد و با سیدمرتضی آوینی؛ سیدشهیدان اهل قلم آشنا شد.

نویسنده: مهران علی‌یاری

مقاله ها مرتبط